Kar 200 jih je prišlo na družinsko srečanje

Srečali so se potomci Terezije in Rudolfa Koler iz Drvanje pri Benediktu

Prlekija-on.net, sreda, 18. september 2019 ob 08:26
Prijetno in veselo je bilo prvo srečanje potomcev Terezije in Rudolfa Koler v Benediktu

Prijetno in veselo je bilo prvo srečanje potomcev Terezije in Rudolfa Koler v Benediktu

Najverjetneje se je redkokdaj doslej v Benediktu v Slovenskih goricah zgodilo tako množično družinsko srečanje, kot ob prvem srečanju potomcev Terezije, roj. Bračič 1899, in Rudolfa, roj. 1909, Koler iz Drvanje pri Benediktu, ki se je v soboto, 14. septembra, odvijalo v prostorih podjetja Branka Srake v Benediktu. Na srečanju, ki se je pričelo z darovanjem sv. maše, katero je, ob sodelovanju domačega župnika in prodekana Marjana Role, zlatomašnika Ivana Zajnkoviča in diakonskega kandidata Vlada Orgoliča, daroval župnik Andrej Lampret, se je namreč zbrala dobra stotnija sorodnikov, mnogi izmed njih pa se sploh niso poznali. Svečano zahvalno mašo je popestrilo ljudsko petje in petje Ansambla Vžig iz Šentjurja.

O zgodovini potomcev zakoncev Koler, je spregovorila glavna organizatorica srečanja Milena Kokol, ki je pripravila tudi zgibanko z nekaj podatki o potomcih družin Koler, Rajšp, Verbošt, Izidorja in Stanka Sraka, Zemljič, Šajher, Markuš in Lebreht. Udeležence srečanja je nagovorila z besedami: "Vsaka zgodba ima svoj začetek, vsak od nas ima svojega prednika in vsak ima svojo zgodovino. Naše prednike in daljne sorodnike smo iskali preko ustnih pričevanj naših še živečih sorodnikov. Zavedamo se, da bi jih obširno morali poiskati v pisnih virih in ustanovah, za to bomo morali imeti več časa in volje. Del naše velike rodbine, ki šteje več kot 200 članov, se je tako prvič zbrala na srečanju, ki ga želimo posvetiti tistim, ki jih žal ni več med nami. V mislih in spominih bomo tudi z njimi. S spomini, toplo besedo in stiskom rok si bomo izkazali, da pripadamo rodu, ki je naš ponos".

Glavna organizatorica srečanja je posebno zahvalo namenila tistim, ki so prispevali svoj delež pri organizaciji in izvedbi srečanja. "Vsak, ki je dobrohoten je nekoč poplačan z dobroto in hvaležnostjo. Ob tej priložnosti bi se radi globoko zahvalili našim gostiteljem, družini Sraka, zlasti Marinki in Branku. Zahvaljujemo se tudi ožjemu organizacijskemu odboru: Ireni Gornik Koler, Eli Rajšp, Majdi Sraka, Marjeti Ruhitelj, Ernestu Rajšpu, Marjanu Kralju in vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri izvedbi te prireditve. Posebna zahvala tudi župniji Sv. Benedikta in vsem duhovnikom, ki so sodelovali pri darovanju sv. Maše za rodbino Rajšp Koler", je še dejala Milena Kokol, ki je povabila vse udeležence srečanja na pogostitev z jedmi, ki jih je pripravila množična kuharska ekipa mesarskega mojstra Marjana Kralja, ki s svojimi dobrotami razveseli mnoge obiskovalce množičnih prireditev, pa tako tudi tega prvega srečanja, ki najbrž ne bo tudi zadnje.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno