Posestvo Steyer: »Vino in prijateljstvo 2019«

Vinogradniško posestvo Steyer gostilo 3. likovno kolonijo

Prlekija-on.net, sreda, 25. september 2019 ob 08:01
Likovna kolonija Vino in prijateljstvo 2019

Likovna kolonija Vino in prijateljstvo 2019

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici in na Plitvičkem Vrhu je potekalo 3. likovno ustvarjalno srečanje - mednarodna likovna kolonija "Vino in prijateljstvo 2019", ki je letos na obrobje Apaške doline pritegnila 12 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer že leta 2016 odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe, je prišlo do letošnjega tridnevnega likovnega druženja in ustvarjanja. Steyerjevi so poskrbeli prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tokrat bila tista, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha. Vsak udeleženec likovne kolonije je pripravil dva izdelka za posebno razstavo, ki je predvidena v mesecu novembru (v dneh okoli Martinovega). S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal kustos in likovni kritik/recenzent Mario Berdič, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer.

"Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer v Plitvici pri Gornji Radgoni, bilo je to jeseni 2016, sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, in sedaj je bila že 3. prireditev. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itn. V velikem poslovnem objektu je na voljo mogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe", nam je povedala udeleženka vseh dosedanjih kolonij Tatjana Mijatović, sicer nekakšen idejni vodja in pobudnica dogodka pri Steyerjevih.

Tretje mednarodne likovne kolonije "Vino in prijateljstvo - Steyer 2019" se je udeležilo 12 priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije ter Bosne in Hercegivne, večinoma akademski slikarji in kiparji, in sicer: Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Rado Jerič, Brigita Čas, Albina Kragelj, Jerca Šantej, Igor Orešič, Viktor Šest, Methansova Hiša Leopold Methans, Robert Jurak, Tatjana Mijatović in Dragan Gačnik, dogajanje pa je kot rečeno spremljal likovni kritik Mario Berdič. Sicer pa sodelujoči umetniki niso samo "posedali" v ateljeju, katerega so začasno uredili v Steyerjevi restavraciji, temveč so se malo popeljali po Apaški dolini, kjer so spoznavali tukajšnje zanimivosti in znamenitosti, ob tem so se udeležili tudi simbolične trgatve trte prijateljstva, ki sodi k ampelografskem vrtu, kjer imajo v vinogradu družine Steyer, zasajene svoje trte tudi številne znane slovenske osebnosti.

Omeniti je treba še zanimiv kovaški muzej, saj je leta 1934 na tem mestu dedek Jožef Steyer zgradil kovaško delavnico in domačijo, iz katere se je kasneje razvilo pričujoče vinogradništvo. Glede na raznolike možnosti črpanja umetniškega navdiha, so zagotovo nastala zanimiva dela, ki bodo na ogled novembra istega leta neposredno na domačiji Steyer, seveda ob nepogrešljivem spremnem katalogu... Seveda ne gre prezreti niti kiparske umetnine Leopolda Methansa, ki bodo v bodoče krasili okolino Vinogradniške posesti Steyer.Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje