Johanezova trta letos z 61 grozdi

Vesela družba na 13. trgatvi potomke z Lenta v Cerkvenjaku

Prlekija-on.net, sreda, 9. oktober 2019 ob 09:01
13. trgatev Johanezove trte

13. trgatev Johanezove trte

Trgatev in koline sta gotovo še vedno največja kmečka praznika v Slovenskih goricah in tudi širše. Koline so postale že preteklost, saj že redkokje doma zakoljejo prašiča, a koline vseeno ohranjajo. Vse bolj pa se uveljavlja stari praznik teh krajev, trgatev. V preteklosti so se trgatve opravljale konec septembra in v oktobru, zato mu tudi rečejo vinotok, danes pa s trgatvijo pričnejo že v avgustu in običajno že konec septembra, z redkimi izjemami in seveda predikatnimi trgatvami, končajo. In medtem ko so se trgatve na območju Slovenskih goric in tudi širše v Radgonsko - Kapelskih, Ljutomersko - Ormoških, Prekmurskih in Haloških vinogradih nekoč zavlekle vse do novembra in so trto obirali celo v snegu, so profesionalni in ljubiteljski vinogradniki letošnjo trgatev v glavnem že končali pred 1. oktobrom.

Le teden dni pozneje je potekala trgatev, pravzaprav turistično etnološka prireditev, 13. trgatev Johanezove trte, potomke modre kavčine več kot 400 let stare trte iz Lenta v Mariboru, ki raste v središču Cerkvenjaka. Ker raste ob Johanezovi kapeli, so ji nadeli ime Johanezova trta. Posajena je bila 2004. leta, zanjo pa skrbi gospodar trte župan občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc in občinski viničar, sicer vinski vitez Damjan Breznik, ki je obenem odličen vinogradnik, trgatev in druge prireditve ob tej trti, skupaj z občino Cerkvenjak pripravlja Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak. Letošnje trgatve se je udeležilo veliko obiskovalcev, med njimi številni vitezi Slovenskega in Evropskega viteškega reda, številne društvene vinske kraljice in drugi gostje.

Organizatorji pa so pripravili tudi kulturni program v katerem so nastopali učenci OŠ Cerkvenjak-Vitomarci, mešani pevski zbor KD Cerkvenjak in glasbenika DUO Stanka Ilijaša. Udeležence prireditve je najprej pozdravil in nagovoril gospodar trte ter župan Marjan Žmavc ki je v svojem nagovoru pohvalil viničarja Damjana Breznika, ki dobro skrbi za trto. Dejal je še, da je trta iz Lenta, tista ob kateri se odvijajo pomembna druženja občanov, ob rezi, postavljanju klopotca in trgatvi. Obiskovalce je pozdravil tudi predsednik društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Franci Zorko, ki je dejal, da je trta letos obrodila 61 grozdov, ki so dali mošt s 16 % sladkorno stopnjo. Pozdrav obiskovalcem sta namenila še občinski viničar Damjan Breznik in Cerkvenjaška vinska kraljica Tjaša Simonič.

Ob tej priložnosti so zaslužnim Cerkvenjačanom in drugim po Sloveniji, podelili protokolarno vino iz Johanezove trte, ki ga polnijo v posebne stekleničke. Vino s certifikatom so prejeli: dr. Jurij Kunaver iz Ljubljane, Miha Lukač, zdravnik v Cerkvenjaku, Ivan Lorenčič iz Cerkvenjaka, Aleš Bezjak, predsednik PGD Cerkvenjak, Tjaša Simonič, 6. cerkvenjaška vinska kraljica, Društvo za razvoj kulture Vincar in Kmetija Plohl iz Andrencev. Po trgatvi je sledila pogostitev ob občinskih stojnicah, ki so jo pripravile članice Društva kmečkih deklet in žena Cerkvenjak in člani Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno