Zbiratelj Zlatko Šajhar predstavlja... verigarje

Radgončani z delavnico in razstavo obeležili Dneve kulturne dediščine

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. oktober 2019 ob 09:19
Razstava Verigarji

Razstava Verigarji

V okviru 29. Dnevov evropske kulturne dediščine in 7. Tedna kulturne dediščine je bila v Muzeju Špital odprta razstava zbiratelja Zlatka Šajhara z naslovom Verigarji. Med 28. septembrom in 12. oktobrom namreč potekajo 29. dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 7. teden kulturne dediščine (TKD). Kot poudarjajo nosilci akcije »je dediščina ključna za raznolikost našega skupnega življenja, naše identitete. Življenje z njo je vzrok za naša osebna in skupna veselja, da soustvarjamo s svojo družino, s sosedi, z ljudmi, s katerimi sobivamo. Želja nas vseh je, da združimo naše veselje do kateregakoli hobija povezanega z dediščino in se zavemo, da je za nas vse pomembno, postavljanje vaškega mlaja, pritrkavanje ob žegnanju, klekljanje čipk ali gibanje Bralna značka. Doživljanje dediščine nam daje novo energijo, bogati nas same in medsebojne odnose. Vsi smo pravi ohranjevalci in soustvarjalci nove dediščine.

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine ter javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope; spodbujati k reakciji na socialne, politične in ekonomske izzive. DEKD predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in EU na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, odvije se 70.000 dogodkov, obišče jih več kot 30 milijonov obiskovalcev. Tudi Slovenci se pridružujemo iniciativi in poleg dni organiziramo še TKD, nacionalni medresorski projekt, v katerega so vključene tako rekoč vse generacije, skorajda vsi slovenski kraji. Tudi Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona se je letošnji akciji, ki je potekala pod motom Dediščina # Razvedrilo # Umetnost, priključil z delavnico na negovskem gradu in priložnostno razstavo v radgonskem muzeju Špital.

Delavnico Kako z umetnostjo ohranjamo našo dediščino, je vodil Leopold Methans, interpret dediščine in uveljavljeni likovni ustvarjalec, ki svoje sporočilne umetniške skulpture izdeluje iz železa in lesa, ki je nekoč bilo del uporabljanega kmečkega orodja, pripomočkov in drugih uporabnih predmetov. Na delavnici so sodelovali učenci 4. in 5. razreda OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, ki so v sproščenem okolju negovskega gradu skozi prikovane grajske duhove spoznavali zgodbe dediščine Slovenskih goric in svojega lokalnega okolja. V Špitalu pa se je odprtja priložnostne razstave "Prepolovljeni verigarji" udeležilo lepo število obiskovalcev. 3. januarja 1919 so namreč izšle prve slovenske poštne znamke, znane pod imenom Verigarji. Motiv sužnja, ki trga verige, je pripravil slikar Ivan Vavpotič. Znamke so bile v uporabi najprej na območju današnje Slovenije, kasneje pa tudi na drugih območjih Kraljevine SHS, ki so bili nekoč del dvojne monarhije. Uradno so Verigarji ostali v uporabi vse do leta 1921. V počastitev 100. obletnice izida prvih slovenskih znamk v sodelovanju z Društvom zbirateljev Lindva je razstavo predstavil radgonski zbiratelj Zlatko Šajhar. Omenjena razstava bo na ogled vse do sredine novembra in vsekakor si jo izplača ogledati.



Več v Kultura in izobraževanje