Prikaz sodelovanja z dispečerji, reševalci in gasilci v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci

Otroci so skozi zgodbo izvedeli veliko novega in se seznanili s potekom »intervencije« od prvega koraka naprej

Prlekija-on.net, sreda, 16. oktober 2019 ob 13:38
Mesec požarne varnosti v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci

Mesec požarne varnosti v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci

V mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti smo sodelovali z gasilci (Vladimir Cvetkovič, Marko Fekonja in Franc Rožman), nujno medicinsko pomočjo Zdravstvenega doma Gornja Radgona (Zoran Petrovič - vodja reševalne službe) ter Dispečerskim centrom zdravstva Maribor (Viktorija Klančnik). Slednja je tudi mamica otroka, ki obiskuje naš v vrtec.

Da bi otrokom omogočili čim boljši vpogled v omenjene institucije oz. društva, smo vse skupaj povezali v zgodbo.

Najprej so otroci poslušali prevzetje klica na dispečerski službi in se seznanili z njihovim uradnim postopkom (kdo kliče, kaj in kje se je zgodilo, kdo je v nevarnosti, kaj naj naredimo - napotki o ravnanju v dani situaciji...). Takoj po klicu je prihitelo gasilsko vozila in PGD Gornja Radgona in reševalno vozilo Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Najprej so v vrtec vstopili gasilci, preiskali prostor in poiskali » pogrešano« osebo - vzgojiteljico Dašo, ki so jo pospremili do reševalca Zorana Petroviča, ki je počakal pred vrtcem. Ta jo je pospremil do reševalnega vozila, kjer ji je nudil » zdravstveno« oskrbo (preverjanje dihanja in srčnega utripa, kakovost dihanja...)

Otroci so skozi zgodbo izvedeli veliko novega in se seznanili s potekom »intervencije« od prvega koraka naprej. Seznanili so se z opremo reševalnega in gasilskega vozila, intervencijsko obleko gasilca in reševalca. Otroci so imeli možnost tudi vse preizkusiti (škropljenje z gasilsko cevjo, rokovali so se z opremo za reševanje, z nosili, merilnimi napravami...)

Zapisala: Janja Munda, vzgojiteljica predšolskih otrok, pomočnica vzgojiteljice.



Več v Najmlajši