Občina Ljutomer je Planetu Zemlja prijazna občina

Projekt je namenjen lokalnim skupnostim v Sloveniji, s ciljem merjenja učinkovitosti upravljanja okoljskih problematik in kakovosti bivanja občanov

Prlekija-on.net, petek, 25. oktober 2019 ob 08:18
Občina Ljutomer Planetu Zemlja prijazna občina

Občina Ljutomer Planetu Zemlja prijazna občina

V četrtek, 24. oktobra, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala slovesnost, na kateri so podelili nazive in priznanja Planetu Zemlja prijazna občina. Za letošnje leto so podelili sedem nazivov, prejela pa ga je tudi Občina Ljutomer, v imenu katere je naziv prevzela višja svetovalka občinske uprave Občine Ljutomer Jerneja Rajner.

Projekt je namenjen lokalnim skupnostim v Sloveniji, s ciljem merjenja učinkovitosti upravljanja okoljskih problematik in kakovosti bivanja občanov. Lokalne skupnosti lahko namreč s svojimi odločitvami in pristojnostmi neposredno vplivajo na stanje okolja, hkrati pa zaradi razpršenosti veliko takih odločitev ne zbudi pozornosti strokovne in zainteresirane javnosti. Eden od glavnih ciljev analize njihovih aktivnosti na kar 12 različnih področjih in nagrajevanje najboljših - kot primerov dobre prakse - je ozaveščati in motivirati lokalne skupnosti, da svoje odločitve sprejemajo s strateškim razmislekom o stanju okolja in kakovosti bivanja v njihovi občini.

Nativ Planetu Zemlja prijazna občina je prejela tudi občina Razkrižje, ostali dobitniki nazivov pa so še občine Črna na Koroškem, Brežice, Krško in mestni občini Velenje ter Ljubljana.

Nazive so podelili že destetič. Društvo Planet zemlja je pričelo z natečajem Planetu Zemlja prijazna občina leta 2010, od takrat pa je v natečaju sodelovalo preko 150 slovenskih občin.

Pri natečaju sodelujejo številne strokovne institucije, med njimi tudi: NIJZ, Zavod za gozdove RS, Erudio, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Inštitut Wcycle, ZRMK, Zavod RS za varstvo narave ter Slovensko meteorološko društvo.

Prisotne je na slavnostni podelitvi nagovoril minister za javno upravo, Rudi Medved.



Več v Kultura in izobraževanje