Spominska slovesnost pri spomeniku žrtvam druge svetovne vojne pri Mali Nedelji

Slovesnost je pripravila KO ZB za vrednote NOB v sodelovanju z osnovno šolo

Branko Košti, petek, 25. oktober 2019 ob 17:36
Komemoracija v Mali Nedelji

Komemoracija v Mali Nedelji

Vsako leto pred dnevom mrtvih se pri Mali Nedelji spomnimo tistih, ki so pred več kot sedemdesetimi leti, v času druge svetovne vojne, žrtvovali svoja življenja v boju za našo svobodo, za našo domovino. Njihova imena so vklesana v kamen na dveh spomenikih v kraju, pred staro osnovno šolo in v grapi pod farnim pokopališčem.

Kot vse dosedanje spominske slovesnosti, je tudi letošnjo, v petek, 25. oktobra, pripravila KO Zveze borcev za vrednote NOB Mala Nedelja, v sodelovanju z osnovno šolo, katere učenci so izvedli trenutku primeren glasbeni, pevski in recitacijski kulturni program.

Zbranim ob spomeniku pri stari osnovni šoli je spregovorila ravnateljica šole Breda Žunič. Govorila je o tem, kaj je svoboda, kaj je domovina: »Republika Slovenija je moja domovina. Moja in tvoja. Je naša domovina. Vsi mi jo ustvarjamo, vsi mi smo odgovorni zanjo. Vsak posebej. Vsi. Je lepa, najlepša, naša edina domovina, mirna, svobodna. A svoboda ni samoumevna. Svobodo smo si morali pridobiti. V dvajsetem stoletju kar trikrat, saj so tudi po naših krajih potekale vojne. Vojne za Slovenijo. Vojne za našo domovino. Zame, zate, za vse nas. 
Velikokrat se niti ne ozremo proti kamnitemu spomeniku, pomniku zgodovine, ki nas opozarja, da so bile potrebne žrtve, odrekanja, stiske in smrti, da imamo danes lepo, mirno, najlepšo, svobodno domovino. Tudi v naših krajih. Tudi po Prlekiji.
Mnoge generacije smo o prvi in drugi svetovni vojni le slišale, brale ali nam je kdo pripovedoval o vseh grozotah naše vojne preteklosti. Vojno v devetdesetih letih preteklega stoletja pa smo doživljali in doživeli. Pa tega več ne želimo.
Prav je, da še danes ohranjamo spomin na del naše vojne zgodovine.
Prav je, da se spominjamo vseh, ki so se žrtvovali za nas, vseh, ki so umrli za nas in za vse poznejše generacije, ki že vrsto let živimo v miru
«.

Ob zaključku spominske slovesnosti je delegacija Občine Ljutomer k spomeniku položila venec, učenci pa so prižgali sveče.



Več v Kultura in izobraževanje