Ob Blaguškem jezeru urejajo turistični kompleks s hiškami

Kot smo opazili, se ob jezeru kar veliko ureja, v gozdu ob jezeru že stoji tudi nekaj glamping hišk. Lastnik želi dela zaključiti v letu 2020.

Prlekija-on.net, sreda, 30. oktober 2019 ob 19:13
Urejanje turističnega kompleksa ob Blaguškem jezeru

Urejanje turističnega kompleksa ob Blaguškem jezeru

Blaguško jezero, biserček občine Sveti Jurij ob Ščavnici, je nastalo v šestdesetih letih, ko so v vasi Blaguš zajezili Blaguški potok, ki izvira nekje pod Cerkvenjakom in se v Biserjanah izliva v reko Ščavnico. Jezero je bilo ustvarjeno z namenom, da bi v času poletnih suš namakali bližnja polja in zbirali odvečno vodo v času jesenskih in spomladanskih poplav. Danes je jezero namenjeno predvsem ljubiteljem narave in čez dan privablja številne obiskovalce, rekreativce in ribiče ter je prijetna izletniška točka, predvsem v poletni sezoni, ko je dobro obiskano.

Ob jezeru že precej časa trajajo tudi razni poskusi za oživitev turizma, vendar kakšnih večjih uspehov in napredka pri tem ni bilo. A se to sedaj utegne spremeniti, saj zasebni lastnik zemljišč Mario Herzog, ob jezeru trenutno ureja površine za kampiranje. Kot smo opazili, se ob jezeru veliko ureja, v gozdu ob jezeru pa že stoji tudi nekaj glamping hišk.

Ureja se kompleks s 16 bivalnimi enotami, prostorom za gostinsko ponudbo in druženje

Za več informacij smo se obrnili na lastnika, saj nas je zanimalo kakšni so načrti in kaj se pravzaprav ureja, kaj bo urejeno ob ali na vodi za kopalce in kdaj je načrtovano, da bi to vse skupaj lahko zaživelo. Lastnik nam je pojasnil: "Dejansko ob Blaguškem jezeru urejamo infrastrukturo in vse potrebno za ureditev manjšega turističnega kompleksa. Vključeval bo 16 bivalnih enot, prostor za gostinsko ponudbo in druženje. Na novo bo urejen most čez potok, čolnarna in ob vodi, kot že do sedaj, dostop za kopalce. Oblikovno in vsebinsko se trudimo okolje ohraniti in varovati, tudi v smislu zakonodaje, zato močnejših posegov ob ali na vodi ne načrtujemo," nam je pojasnil Herzog ter dodal, da želijo dela zaključiti v letu 2020.

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici je sicer že pred leti za območje Blaguškega jezera sprejela OPPN (občinski podrobni prostorski načrt) na osnovi katerega je nato potekala faza projektiranja oz. pridobivanja projektnih pogojev. Projektiranje je šlo v smeri butičnega in neindustrijskega turizma, glampinga.

Za jezero se je nekoč zelo zanimal nekdanji smučarski zvezdnik Marc Girardelli

Za Blaguško jezero se je v letih 1997 in 1998 zelo zanimal tudi nekdanji smučarski zvezdnik Marc Girardelli, Avstrijec, ki je tekmoval za Luksemburg. Girardelli je bil pripravljen vložiti več milijonov nemških mark, a je takrat žal tujo naložbo preprečila naša birokracija. Kljub propadlemu poslu s petkratnim skupnim zmagovalcem svetovnega pokala je njegov slovenski prijatelj Mario Herzog uredil nekoč divje kopališče, v katerem se je po neuradnih podatkih utopilo kar 30 ljudi. Najbolj tragično je bilo leta 1985, ko jih je v Blaguškem jezeru umrlo osem, zadnja tragična nesreča pa se je zgodila julija 2010. A na srečo so se razmere v zadnjih letih bistveno izboljšale, za kar je poskrbel podjetnik Herzog. Jezero je danes varno, prijazno in prijetno za vse kopalce in s svojo spokojnostjo prava oaza miru.

Jezero je tudi zaradi bližine tujine, predvsem Avstrije ter le nekaj kilometrov od izvoza iz avtoceste, turistom praktično na dosegu roke. Do sedaj je manjkalo le to, da se okolica jezera uredi, kar se sedaj pospešeno izvaja. Tako bi že v naslednjem letu lahko ta biserček privabil precej turistov.



Več v Gospodarstvo