V Ormožu odkrili doprsni kip Stanka Čurina

Stanko Čurin je bil svetovno priznani prleški vinar, ki je v vinarstvu dosegel vse, kar se je doseči dalo

Prlekija-on.net, sobota, 9. november 2019 ob 08:51
Doprsni kip Stanku Čurinu v Ormožu

Doprsni kip Stanku Čurinu v Ormožu

Ob 90. obletnici rojstva rojaka, častnega občana Občine Ormož in vinskega svetovljana Stanka Čurina, je Občina Ormož skupj z njegovo družino v petek, 8. novembra, pripravila slovesnost, kjer so odkrili njegov doprsni kip. Kip so odkrili v aleji pred ormoškim gradom. V Beli dvorani Grajske pristave Ormož so ob tem predstavili tudi film o njegovem življenju in delu, ki je nastal pod okriljem RTV Slovenija - TV Maribor.

Stanko Čurin, svetovno priznani prleški vinar, ki je v vinarstvu dosegel vse, kar se je doseči dalo, je umrl leta 2017. Rojen je bil leta 1929 v Vodrancih pri Kogu, bil pa je prvi zasebni pridelovalec vina v Sloveniji ter prvi zasebni pridelovalec v Jugoslaviji nagrajen z zlato medaljo. Med prvimi je začrtal nove smeri, postavljal nove mejnike v slovenskem vinarstvu. Bil je prvi, ki je ustvarjal predikatna vina posebnih kvalitet: suhi jagodni izbori, ledena vina, izbori in pozne trgatve.

Je lastnik številnih prestižnih priznanj, ki jih je prejel na ocenjevanjih vin doma in v tujini, ustvaril je tudi najboljša in najbolj uspešna vina v zgodovini slovenskega vinarstva. Med drugim je v Bruslju prejel najvišje priznanje za svoje vino, ki je bilo najbolje ocenjeno med več kot 4.700 vzorci iz celega sveta, v Londonu pa je vino bilo več let zapored šampijon.

Kip sta odkrila njegova vnuka, Borut Prapotnik in Aleksandra Pivec, sedanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Njen govor si lahko preberete spodaj.

Besede posvečene dedeku ob postavitvi kipa v Ormožu

Pisala so se 70. leta in bili so časi, ko ni bilo tržnih...

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Petek, 08. november 2019

 



Več v Kultura in izobraževanje