V Lenartu proslavili občinski praznik, 260 let šolstva in 30-letnico mesta

S svečano prireditvijo obeležili 260-letnico šolstva v Lenartu, 30 let razglasitve mesta Lenart in občinski praznik

Prlekija-on.net, četrtek, 14. november 2019 ob 11:11
260 let šolstva v Lenartu

260 let šolstva v Lenartu

V petek, 8. 11. 2019, je še posebej na široko odprla vrata na stežaj OŠ Lenart, saj so ta dan s svečano prireditvijo obeležili 260-letnico šolstva v Lenartu, 30 let razglasitve mesta Lenart in občinski praznik. S to prireditvijo so na OŠ Lenart zaokrožili vse dejavnosti, ki so jih skozi leto izvajali ob tej pomembni obletnici.

Na slavnostni prireditvi sta zbrane občane pozdravila ravnatelj OŠ Lenart, Marjan Zadravec, in župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger. Zbrane je nagovorila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Martina Vuk, slavnostna govornica pa je bila podpredsednica vlade in ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek.

Na prireditvi so bila podeljena priznanja nekdanjim učencem, ki so vsa leta osnovnošolskega izobraževanja zaključili z odličnim uspehom. Prejeli so jih Ana Breznik, Anja Ketiš Radič, Elisa Potrč, Kaja Rajter, Urška Glinšek, Kiara Katan, Lara Žnuderl, Tine Jemenšek, Jurij Šuman (OŠ Lenart) ter Dora Egghart, Julija Sirk, Vid Caf in Urban Šuster (OŠ Voličina). Podeljena so bila tudi priznanja zlatim in diamantnemu maturantu, ki so jih dobili: Nina Kmetič, Nina Kocpek, Mario Sekol, Rok Zavernik in Vid Homšak kot diamantni maturant. Priznanja za izjemne študijske uspehe so prejele: Janina Cvetkovska, Doroteja Ketiš, Mojca Kurnik In Špela Peserl.

Priznanje župana občine Lenart je dobil Maksimiljan Krautič. Prejemniki bronastega lenarškega grba so bili: Stanko Kranvogel, Letra, trgovina in transport d.o.o. iz Lenarta ter Šiviljstvo MAR, Nejc Markuš s. p. iz Lenarta. Srebrni lenarški grb sta prejela Marija Šauperl in Daniel Divjak, zlati lenarški grb pa je prejel Saša Tomažič.

Prireditev se je pričela z Zdravljico, ki jo je zapel mladinski zbor OŠ Lenart ob spremljavi Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL Lenart. V nadaljevanju kulturnega programa pa je s svojo ubranostjo in zanimivim izborom pesmi poleg mladinskega navdušil tudi otroški pevski zbor šole. S folklorno točko so učenci predstavili zelo lepo in šaljivo odrsko postavitev Sveti Peter žakle šivle, v kateri so uporabili vrečo kot rekvizit in zaplesali ljudske plese vzhodne Štajerske. Zanimiva je bila točka, s katero so mlajši učenci prikazali, kako so se otroci igrali nekoč in kako so danes velikokrat ujeti v osamljenost internetnega sveta, a obenem predočili tudi spoznanje, da se tudi v današnjem času otroci radi igrajo v skupini, če le imajo možnost. Vrhunsko odigrana dramatizacija zapisa iz šolske kronike je prikazala stanje v OŠ Lenart leta 1955, ob skrbnem poslušanju pa smo ugotovili, da nekatere stvari veljajo tudi danes. Na kavo so nas povabile učenke plesnega krožka z energičnim plesom, naša srca pa so učenci osvojili tudi z deklamacijo pesmi Vsi naši otroci. V celoto pa je prireditev s svojim čudovitim glasom povezala Tadeja Kurnik Hadžiselimovič. Obiskovalci so s čestitkami in aplavzi izrazili svoje navdušenje nad videnim. Kasneje pa so se v velikem številu pomudili tudi na priložnostni razstavi v avli šole in se podružili ob pogostitvi, ki je sledila tematiki same proslave. Tako so obiskovalci lahko poleg sodobnih poskusili tudi tradicionalne jedi z lenarškega območja (kislo zelje, kašnate klobase, repne cime).

Ob tej priložnosti pa je bilo izdano tudi šolsko glasilo, v katerem so predstavljeni vsi dogodki, ki so se odvijali na šoli v času praznovanja 260-letnice šolstva v Lenartu.

Simona Peserl Vezovnik
Foto: Maksimiljan Krautič



Več v Kultura in izobraževanje