Cerkveno sodišče bivšega ljutomerskega župnika spoznalo za krivega spolnega nasilja

S strani metropolitanskega cerkvenega sodišča in v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere je v izvensodnem upravnem kazenskem postopku bil spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. december 2019 ob 14:43
Andrej Zrim je lani moral zapustiti ljutomersko župnijo

Andrej Zrim je lani moral zapustiti ljutomersko župnijo

Zadeva v zvezi s sumom spolnega nasilja, katerega naj bi bil aprila lani osumljen zdaj že bivši ljutomerski župnik Andrej Zrim in zaradi tega bil s strani murskosoboškega škofa Petra Štumpfa tudi odpoklican iz župnije Ljutomer, je v teh dneh dobila svoj epilog.

Na spletni strani Župnije Ljutomer je namreč z dne 8. 12. 2019 moč zaslediti oznanilo, iz katerega je razvidno, da naj bi bil Andrej Zrim s strani metropolitanskega cerkvenega sodišča in v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. "Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija," se glasi obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča, zapisano v oznanilu.

Primer domnevnih spolnih zlorab s strani imenovanega župnika je lani aprila v župniji Ljutomer in tudi drugod dvignil precej prahu, župnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. Takrat se je več staršev pritožilo, da nadleguje njihove otroke. O tem, ali naj bi zoper bivšega župnika bil sprožen tudi kakšen kazensko-pravni pregon, pa zaenkrat ni informacij.

Zrim je sicer v preteklosti že bil obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. To je bilo v času, ko je bil župnik v Gornji Radgoni in naj bi se pri verouku fizično lotil takrat 12-letnega učenca OŠ Gornja Radgona.



Več v Črna kronika