Branko je šel med lovce, ker ima rad živali in naravo

Lovski tovariši so ob njegovem jubileju obdarili Branka Horvata

Prlekija-on.net, petek, 13. december 2019 ob 07:47
Lovec Branko Horvat in jubilej

Lovec Branko Horvat in jubilej

V Lovski družini Radenci, kjer še posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, že vrsto let pozornost posvečajo tudi svojim prijateljem jubilantom. Nikakor namreč ne pozabljajo na svoje prijatelje, člane zelene bratovščine, ki že vrsto let delujejo v lovskih vrstah, hkrati pa imajo življenjski jubilej. Poleg obiskovanja, obdarovanja in voščil najstarejših tovarišev, ki zaradi starosti in bolezni več niso aktivni, v LD Radenci obdarujejo tudi kolege, ki so še v polni moči. In takšen je tudi Branko Horvat, ki je obeležil "šele" 70. rojstni dan. Zato se je skupinski lov, ki je potekal na njegov rojstni dan, v nedeljo, 8. decembra, začel s krajšo slovesnostjo na zbirnem mestu pri Vaško - gasilskem domu Rožički Vrh. Skupina lovskih tovarišev, na čelu s starešino Samom Kuzmo, blagajničarko Tadejo Štuhec in lovskim kinologom Francem Smolkom, ki je tudi nekakšen idejni vodja obdarovanj jubilantov v LD Radenci, je namreč Branku voščila ob 70. rojstnem dnevu, mu zaželela še veliko zdravja in uspešnih potepanj po naravi, ter seveda pri skrbi za stalež divjadi in varovanje okolja.

Kot nam je povedal tokratni slavljenec, sicer upokojenec Radenske tri srca z Radenskega Vrha, se je sam odločil za vstop v lovske vrste, ljubezen do narave, okolja in živali, zlasti divjadi. Seveda ga je nekoliko vodil tudi njegov dedek, ki je prav tako bil lovec. V lovske vrste je Branko stopil 22.2.1981 in ni mu žal, da je pripadnik zelene bratovščine, ki skrbi za varovanje narave in ohranjanje staleža divjadi. Spomnil se je številnih zanimivosti in anekdot iz nekaj manj kot 40-letne lovske kariere, sedaj pa ga skrbi, da je zraven vedno manj mladih interesentov za lovce. V LD Radenci so nekoč imeli tudi 80 in več članic in članov, danes jih je 54, njihova povprečna starost pa je že nad 60 let. Branko nam je tudi povedal, da sam ni vzljubil lovstva, ker rad strelja in ubija živali, temveč predvsem ker ima rad naravo, okolje in živali, ob tem se rad druži, hodi v naravo in gozd, ter se tako rekreira in skrbi za zdravje. "Seveda s tem pomagam tudi pri varovanju narave in staleža divjadi, saj mi ni cilj, da bi ubijal živali", pove naš sogovornik, ki nekaterih živali sploh ne strelja, le tu in tam kakšnega zajca in fazana.

Branko Horvat se je kot lovec, poleg tega, da je opravil lovski izpit, izobraževal tudi za ocenjevanje lovskih škod, za lovovodjo, ocenjevanje lovskih trofej ipd. Za svoje delo v lovski organizaciji je prejel kar nekaj priznanj, med drugim tudi Znak za lovske zasluge, ter Red za lovske zasluge III. Stopnje. Odkar je uradno član LD Radenci je v družini opravljal številne funkcije, med drugimi je bil član Komisije za lovska priznanja in odlikovanja, Predsednik nadzornega odbora LD, vrsto let je praporščak družine, revirni vodja, član gradbenega odbora, mentor pripravnikov, član UO LD Radenci,...