Predstavitev Skrivnostne Alžirije na Mestnem bregu

Mohamed Laissani stanuje v Sloveniji že 33 let in živi v Ljutomeru od osamosvojitve Slovenije, stanovalcem Doma Lukavci, bivalne enote na Mestnem bregu pa je predstavil svojo deželo Alžirijo

Prlekija-on.net, nedelja, 15. december 2019 ob 20:11
Predstavitev Alžirije

Predstavitev Alžirije

Mohamed Laissani se je odločil, da stanovalcem Doma Lukavci, bivalne enote na Mestnem bregu, prostovoljno predstavi svojo deželo Alžirijo v torek, 10. 12. 2019.

Ideja se je rodila že dolgo nazaj, ko so se med seboj spoznali. Sedaj pa so jo uspeli uresničiti. Mohamed stanuje v Sloveniji že 33 let in živi v Ljutomeru od osamosvojitve Slovenije. Stanovalcem je povedal svojo zgodbo, kako je 15. novembra 1983 s kratkimi rokavi prišel v Slovenijo. Najprej si je kupil zimsko bundo, potem zaradi mraza in snega en teden ni šel ven iz študentske sobe. Po enem tednu je šel nazaj v Alžirijo in se potem po treh mesecih ponovno vrnil v Maribor, kjer se je naučil slovenskega jezika. Končal je tečaj jezika, kasneje med prvimi sošolci diplomiral iz lesarstva v Ljubljani, se zaposlil v Ljutomeru, dobil državljanstvo, si ustvaril družino,...in ostal v Ljutomeru.

Stanovalcem je predstavil 10 najlepših krajev v Alžiriji, skrivnosti osmih vrat v mestu Alžir, politično ureditev, glavna mesta, zgodovino, osvajalce države, lego, sosednje države, zanimivo Saharo, ki predstavlja 80 % cele države, skrivnostne staroselce Berbere, kulturne znamenitosti, pisavo, hrano, gospodarstvo in še veliko drugih zanimivosti.

Alžirija je sončna dežela pomaranč, fig in oliv. Domačini imajo radi mediteransko hrano in zelo dobro kuhajo. Radi imajo družino, praznike, kjer se zbere staro in mlado, dobro jedo in klepetajo. Alžirija je zelo skrivnostna dežela, malo razkrita in zato tako zelo zanimiva.

Alžirija je srednja država Magreba in je od vseh treh držav najmanj znana. Je največja afriška država, ki je po krvavi vojni za neodvisnost odigrala pomembno vlogo v mednarodni politiki. Njene naravne lepote, kulturno raznolikost in zgodovinsko bogastvo je turizem šele začel ponovno odkrivati. Ime glavnega mesta (arabsko: El Jazair) pomeni preprosto "Otoka" in se nanaša na dva majhna otoka, ki ležita pred starim delom mesta Alžira. Alžir je nastal iz rimskega naselja. Berberski domačini so imeli že v 3. in 2. tisočletju pr. n. št. visoko razvito kulturo z lastno pisavo, ki jo v nespremenjeni obliko še danes uporabljajo Tuaregi. Danes se Berberi borijo za svoje pravice s kulturo; s predstavitvami knjig domačih avtorjev.

Stanovalci so skupaj pripravili domači kruh »ksro«, kateri je vsem zelo teknil. Za januar 2020 pa so se dogovorili, da bodo pripravili najbolj znano alžirsko jed - »kus kus«.

Druženje v lepo urejenih prostorih bivalne enote Doma Lukavci je minilo v prijetnem in prazničnem vzdušju.



Več v Kultura in izobraževanje