10-letnica delovanja Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer

Sedaj jih je v sekciji 15 ustvarjalk starih od 63 let do 85 let, vodi pa jih Danica Makoter

Prlekija-on.net, petek, 20. december 2019 ob 08:00
Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine DU Ljutomer

Puščamo svoje sledi. Naša sekcija je začela delovati v prostorih DU, zaživeli smo v mrzlem februarju leta 2009 na pobudo takratne predsednice društva Frančke Vidovič. Začela sem brez izkušenj, plaha, negotova, skromna in neopazna na tem področju. Nekaj sposobnosti vodenja sem vendarle imela, saj sem bila pred upokojitvijo učiteljica ŠV. Športna vzgoja in ročna dela pa je velika razlika, vendar se izziva nisem ustrašila, kajti tudi na tem področju sem iz otroštva prinesla nekaj veščine šivanja, pletenja. Najprej nas je bilo samo 6 članic, ki se nismo poznale med seboj, vendar smo se hitro spoprijateljile. Bile smo hitre, smele, pogumne, ustvarjalne in že naslednje leto pripravile kar bogato razstavo v DU Ljutomer. Ta razstava je bila tudi dobro obiskana, kajti občani so želeli videti kaj zmoremo. V teh 10 letih smo pripravile in organizirale kar 30 samostojnih razstav z ročnimi deli vseh zvrsti, poleg tega pa smo v razstave umestile še stare predmete, stare knjige, igrače, posodo, svečnike, nakit itd. tako, da je vsaka razstava bila bogata še z ostalo dediščino. Razstavljale smo največ v DU Ljutomer, v Mariboru v dijaškem domu - z ročnimi deli in kulinariko (stare jedi) na LB Ljutomer, BIO-TERMAH, hotelu Stela, na Cvenu, Babincih, knjižnici v Ljutomeru, Središču ob Dravi, Ormožu, Murski soboti, Lendavi, v galeriji Ante Trstenjaka (3 x). Tudi 10 letnico našega delovanja smo obeležile v tej galeriji. V to razstavo smo vložile in izpostavile vse naše najbolj udarne in unikatne izdelke (grbe, TIPANKO, knjigo MEŠAM, KUHAM in UŽIVAM), da ne bi pozabili na kulturno dediščino, tudi ročna dela. Na razstavo je prišel tudi predsednik rokodelskih delavnic Slovenije Branko Suhadolnik, predsednica Pokrajinske zveze Pomurja, naša predsednica Slavica Sunčič in novi predsednik Ciril Magdič in Milena Studnička predstavnica za kulturo pri DU. Bilo je zelo veliko ljudi od blizu in daleč, veliko društev iz naše okolice. Dobile smo tudi lepa priznanja, ker pa je bil ravno 8. marec smo tudi me pripravile pogostitev in vsakemu poklonile lonček s primulo.

Sedaj nas je v sekciji 15 ustvarjalk starih od 63 let do 85 let. Naša srečanja so zelo sproščena, vesela, ustvarjalna, zabavna, ki nas bogatijo, navdušujejo in vsaka s svojo unikatnostjo in ustvarjalnostjo ter izvirnostjo pripomore, da izročilo naših mam in babic ne gre v pozabo na področju ročnih del in kulinarike. Obvladujemo šivanje, pletenje, vezenje, delanje rešeljejev, izvezenje s križci, kvačkanje, izdelovanje nakita, s krep papirja cvetje, cvetje iz raznobarvnih nogavic, čestitke, verižice iz koledarjev itd.

Poleg ročnih del smo se lotile treh velikih projektov:

  1. projekt: zbrale gradivo vaških grbov in jih izvezle 33 komadov, jih okvirile, jih poklonile knjižnici v Ljutomeru ki nam je pri tem pomagala.
  2. projekt: izdelale 15 knjig za slepe in slabovidne takozvane TIPANKE, jih poklonile knjižnicam v okolici, Zavodom za slepe in slabovidne, 2 TIPANKI smo prevedle v ruščino in ob prihodu PUTINA v našo Slovenijo poklonile na rusko veleposlaništvo v Ljubljani.
  3. projekt pa smo izdale in zbrale stare recepte in izdale kuharsko knjigo MEŠAM, KUHAM in UŽIVAM s 300 izvodi.

Zbrale smo tudi gradivo starih in pozabljenih poklicev (studenčarji, sotlarji, krovci, čevljari, vrvarji itd.), ki je v fazi obdelave.

Podarile smo 100 copatk županji občine mag. Olgi Karba in 16 hobotnic izdelanih v naši sekciji, ki jih bo županja ob rojstvu otroka podarila z denarno nagrado novorojencu. Lepa gesta!

Gostovale smo na OŠ Mala Nedelja, Ivana Cankarja, Stročji vasi, OŠ Cvetka Golarja, opravile 15 delavnic o kulinariki, zeliščih, peki peciva, izdelavi adventnih venčkov itd. Tako je naš razpon dela zelo širok, vendar vsega tega ne moremo razstaviti na naših razstavah, zato izdelujemo in ujamemo naše trenutke v slike in jih lepimo v albume, vodimo knjigo vtisov.

Prepričana sem, da bomo ustvarjale še naprej, saj želimo zapustiti našim zanamcem to bogato izročilo, ki se ne sme pozabiti in izbrisati, uničiti. Nočemo dovoliti, da bi nas preplavili poceni, kičasti in strojni izdelki, ki so preplavili naše tržišče. V ta naša dela je vtkano veliko ljubezni, prostega časa, lepote, ustvarjalnosti in hotenja, da krasijo naše tople domove, smo ponosne na svoje delo, ga znamo ceniti.

V bodoče si želim, da smo še naprej tako predane skupini, kajti s skupnimi močmi zmoremo veliko, puščamo svoje odtise.

Danica Makoter - mentorica sekcije



Več v Kultura in izobraževanje