Pošti v Veržeju in Trnovski vasi oropal 32-letni specialni povratnik in odvisnik od prepovedanih drog

Murskosoboški in mariborski kriminalisti v usklajeni preiskavi prijeli storilca dveh poštnih ropov, 32-letnega Prekmurca

Prlekija-on.net, petek, 20. december 2019 ob 12:52
Rop pošte v Veržeju

Rop pošte v Veržeju

20. novembra, okoli 16.30 ure je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota obveščen o oboroženem ropu pošte v Veržeju. Prav tako so bili o oboroženem ropu pošte v Trnovski vasi 12. decembra, okoli 16.50 ure obveščeni tudi v Operativno komunikacijski center Policijske uprave Maribor.

Glede na to, da je šlo za oborožena ropa poštnih poslovalnic, ki sta bila izvršena na podoben način in v časovnem sosledju, na območju sosednjih policijskih uprav, so za uspešno preiskavo aktivno sodelovali policisti in kriminalisti obeh policijskih uprav.

Na današnji novinarski konferenci sta vodji Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous in Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič posredovala informacije o okoliščinah preiskave, identifikacije, prijetja in privedbe utemeljeno osumljenega storilca k preiskovalnem sodniku sodišča na Ptuju.

Preiskan rop pošte v Veržeju

20. 11. 2019, okoli 16.30 ure je bil OKC PU Murska Sobota obveščen o oboroženem ropu pošte v Veržeju. Storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s pištolo, je vstopil v poslovalnico pošte in izvršil rop. Pri tem si je protipravno prilastil okoli 6.800 evrov.

V tej zvezi so policisti Policijske uprave Murska Sobota takoj po obvestilu postavili blokade s policijskimi patruljami, z namenom izsleditve storilca, vendar se je storilec takrat policijskim patruljam izmaknil ter pobegnil.

Cestne blokade
Blokade na cestah po prvem ropu

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in z ogledom ter z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bil neznani storilec oblečen v jakno maskirne barve s kapuco, hlače sive barve in obut v črne čevlje. Storilec je prišel v poslovalnico pošte v Veržeju, kjer je s pištolo zagrozil poštni delavki in iz pošte odtujil denar. Zaradi dobrih varnostnih mehanizmov se je med begom storilca sprožil varnostni sistem. Zaradi tega je storilec denar odvrgel pri bližnjem pokopališču v Veržeju in od tam pobegnil v neznano.

Rop pošte v Veržeju
Rop pošte v Veržeju

Na obrobju Veržeja našli oblačila, ki jih je storilec odvrgel

Med preiskovanjem kaznivega dejanja so kriminalisti izdelali fotorobota storilca, ki je bil posredovan javnosti. Prav tako pa so kriminalisti med ogledom kraja kaznivega dejanja zavarovali več sledi. 25. 11. 2019 so na podlagi zbranih obvestil in pri pregledu širše okolice, na obrobju naselja Veržej, v smeri reke Mure, našli oblačila, ki jih je neznani storilec po storitvi dejanja odvrgel. Oblačila in sledovi so bili zavarovani in poslani na Nacionalni forenzični laboratorij v preiskavo.

Fotorobot storilca
Fotorobot osumljenca

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so po prejemu izsledkov preiskave Nacionalnega forenzičnega laboratorija, zoper navedenega na Okrožno držano tožilstvo v Murski Soboti podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje Ropa.

Ropar prijet po izvršenem dejanju na pošti v Trnovski vasi

12. 12. 2019, okoli 16.50 ure je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Maribor obveščen o oboroženem ropu pošte v Trnovski vasi. Storilec, ki je bil zamaskiran in oborožen s pištolo, je vstopil v poslovalnico pošte in izvršil rop. Pri tem si je protipravno prilastil okoli 1.300 evrov.

Ker je policija že bila obveščena o podobnem ropu v Veržeju, so tudi v tem primeru takoj obvestili vse policijske patrulje na območju obeh policijskih uprav in začeli z izvajanjem ukrepov za izsleditev storilca. Kriminalisti in policisti Policijske uprave Maribor so z ogledom kraja kaznivega dejanja in zbiranjem obvestil potrdili, da je dejanje izvršil osumljeni 32-letni moški, državljan Slovenije, doma iz območja uprave enote Murska Sobota.

Blokade na cestah
Blokade na cestah po drugem ropu

Istega dne ob 18.33 uri, je bil osumljenec po usklajenem in koordiniranem delovanju kriminalistov in policistov obeh policijskih uprav, izsleden in prijet s strani policistov Policijske uprava Murska Sobota. V nadaljevanju mu je bila skladno z določili Zakona o kazenskem postopku, odvzeta prostost.

Da je dejanje storil navedeni osumljenec, je bilo nesporno potrjeno s pregledom posnetkov video nadzornega sistema poštnih poslovalnic, informacij občanov, ki so v bližini kraja storjenega kaznivega dejanja opazili osebni avtomobil, s katerim je po storjenem dejanju pobegnil s kraja in opravljenimi hišnimi preiskavami, v okviru katerih so bili zavarovani in zaseženi predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Maribor so 16. 12. 2019 pri pregledu širše okolice, v smeri bega storilca, našli oblačila, ki jih je nosil med izvršitvijo kaznivega dejanja in jih je neposredno po storitvi kaznivega dejanja tam odvrgel. Orožja, ki ga je uporabil pri izvršitvi kaznivih dejanj, do sedaj niso našli. Oblačila so bila zavarovana in poslana v Nacionalni forenzično laboratorij v Ljubljano, kjer bodo opravljene potrebne preiskave. Z intenzivno kriminalistično preiskavo tako nadaljujejo.

Osumljeni specialni povratnik in odvisnik od prepovedanih drog

Osumljeni je specialni povratnik kaznivih dejanj z elementi nasilja in kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete. Večkrat je bil že pravnomočno obsojen na različne zaporne kazni. Je odvisnik od prepovedanih drog, zato si je z izvrševanjem kaznivih dejanj pridobival sredstva za nakup prepovedane droge.

Osumljenega so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor 14. 12. 2019, ob 17.00 privedli k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa poštne poslovalnice v Trnovski vasi. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper njega odredila pripor.

Za posamezno kaznivo dejanje Ropa po členu 206/I KZ-1, je predpisana kazen zapora, v razponu od enega do desetih let.

Ob tej priložnosti se policisti zahvaljujejo občanom, ki so v povezavi z obema kaznivima dejanjema policiji posredovali koristne podatke, na podlagi katerih so bili najdeni neposredni dokazi, ki storilca povezujejo s storitvijo opisanih kaznivih dejanj. Prav tako se zahvaljujejo zaposlenim na Pošti Slovenije, ki so med izvedbo prvih nujnih ukrepov in tudi kasneje odlično sodelovali pri preiskavi obeh kaznivih dejanj.



Več v Črna kronika