Doj pretočeni Prleki na II. Čurkarijadi

Antonovanje na Kogu 2011

Pepek z brega, ponedeljek, 17. januar 2011 ob 10:543
Doj pretočeni Prleki mesorijo

Doj pretočeni Prleki mesorijo

Sred jenara, dere svojo godovno praznüvle Sv. Antun, farni patron na Kogi in zavetnik mesorof no živine, še ekstra pa svij, je na toten lepen bregi, keri je daleč okoli poznoni po joko dobren vini, že od negda sveta lüšno no veselo.

V zodjen cejti toti svetek čiduže bole gračüvle svetek »prašičerejcof«, keri so začütili, ka lehko grejo vštric z znonimi vinogadniki in tüdi oni pripomorejo k prepoznavnosti totega lepega faločka Prlekije. Polek fseh dobrot, kere se prijih delajo iz meso, so v prvi red postavili čurko (kolino, krvavico, kašnico, kašnato kloboso… ali kak se ji že še drgačik provi). In tak so letos vrli organizatori v okviri Antonovanja na Kogu, spelali že II. Čurkarijado, na keri so domoči meštri od blüzik in daleč predstavili svoje čurke, naprovlene po takših no drgočiših skrivnih receptih. Čiglih so bile ene mejciko bojše od drügih, pa so na kraji bili zmagovalci fsi, keri so svoje izdelke vüpali prnesti pred strokovno komisijo. Posebni zmagovalci pa so bili člani Drüštva Antonovanje na Kogu, keri so se tri dni trüdili, ka je bilo fse tak kak more biti.

Godilo se je to pa ovo – za fsakšega nekej. Nastopili so mlodi, pa malo meje mlodi, profesijonalci, pa ljubiteli. Obiskovalci so lehko čüli pa vidli dosti zanimivega pa lepega, polek toga pa še več lepega in še bole dobrega tüdi kušali. Kej si lehko človik zaželi še bojšega kak je prova domoča čurka, z fsemi dobrotami kere so gospodije postregle še polek jih in vino iz Kogofskih goric?

Seveda bi bija greh in škoda, či bi takša prireditef minola bres »Doj pretočenih Prlekof«, keri smo se potrüdili, ka je fse fküper melo malo düha po storih cejtih, in ka so bili lidje še bole dobre vole. Ker se na Antonovanji fse fküper vrti okoli gujdeka in čurk, smo Ivica, Klumpa in Pepek z brega prikozali mesarijo na tisti lep stori način, dere je to še bija svetek pri hiši, in dere se je ne nikumi nikan midilo. Seveda se je zmes zgodilo tüdi marsikej takšega, ka so se obiskovalci lehko od srco nasmejali.

Polek mesarije smo »vzeli prek« tüdi nedelsko licitacijo mesnih dobrot, na keri smo spravili f promet kloboso, belo čurko, Kraljičino vino in svinsko glavo.

Za nami je lep konec tjedna na Kogi in »Doj pretočeni Prleki« že zej kumej čokamo na III. Čurkarijado. Se vidimo!


Več v Družabno