Akcija ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate

V nakupovalnem centru Maximus bo stal petmetrski model prostate

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. januar 2011 ob 13:56
Petmetrski model prostate

Petmetrski model prostate

V Murski Soboti bo v soboto, 29. januarja v nakupovalnem centru Maximus stal petmetrski model prostate, katerega namen je povečati stopnjo ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate. Tabuje o prostati bodo obiskovalcem pomagali odpraviti predstavniki Združenja urologov Slovenije in absolventi medicine. Model bo v Maximusu na ogled celo soboto med 9.00 in 21.00 uro. Ob 11. uri bo o zdravju prostate svetoval Boštjan Šutar, dr. med., spec. urolog.
Dr. Šutar bo na voljo tudi za pogovor z novinarji. Akcija ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate bo trajala do maja, ko se bo model ustavil v vseh večjih slovenskih mestih.

Gre za petmetrski model prostate, katerega namen je povečati stopnjo ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate, saj podatki Združenja urologov Slovenije (ZUS) kažejo, da je stopnja ozaveščenosti pri nas nizka, stopnja obolevanja pa relativno visoka. Po petdesetem letu se namreč pri več kot polovici moških pojavijo težave s povečano prostato. Simptomi, ki spremljajo te težave (pogosto mokrenje, težavno mokrenje, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, slab in prekinjen curek urina, težave s potenco, pogosta vnetja sečil) zahtevajo pregled pri osebnem zdravniku ali urologu v celotnem življenjskem obdobju zrelega moškega.
Zdravstveno stanje prostate v mlajših letih ima določen vpliv na razvoj bolezni prostate v starejših letih, kot sta benigna hiperplazija prostate in rak prostate, ki sta v Sloveniji v porastu.

Vabimo vas, da si ogledate fascinanten in poučen model prostate 29. januarja v nakupovalnem centru Maximus v Murski Soboti. Vsi obiskovalci modela bodo dobili tudi možnost, da izpolnijo diagnostični vprašalnik za lažjo identifikacijo simptomov obolenj prostate. Ogled modela je strokovno voden.

Vljudno vabljeni


Več v Kultura in izobraževanje