Pohodniki iz Male Nedelje so izdelali pozdravno skulpturo kralja Matjaža

Prihodnji konec tedna bodo v Črni na Koroškem spet izdelovali snežne skulpture

Branko Košti, sobota, 18. januar 2020 ob 18:01
Pohodniki iz Male Nedelje v Črni na Koroškem

Pohodniki iz Male Nedelje v Črni na Koroškem

V Črni na Koroškem se pospešeno pripravljajo na že 28. zimsko pravljico, imenovano Gradovi kralja Matjaža. Prireditve v čast njegovemu veličanstvu bodo potekale prihodnji konec tedna, med 24. 1. in 26.1. 2020. Osrednji dogodek tridnevnih prireditev, gradnja snežnih gradov in drugih skulptur iz snega, se bo odvijal v soboto, 25. januarja.

Gradove kralja Matjaža in druge snežne skulpture v Črni gradijo že vse od leta 1993, v najboljših časih se je v ustvarjanju iz snega na planoti Mitnek, na pobočju mogočne Pece, pomerilo tudi preko sto ekip. Letošnje tekmovanje se bo odvijalo na novi lokaciji, na Matevževih travnikih pod stadionom, v centru Črne na Koroškem. Celodnevno prireditev bo, kot vsako leto, spremljal pester zabavno kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi na pravi koroški gavdi).

Velik pečat v skoraj tridesetletni zgodovini te tradicionalne koroške prireditve je pustila ekipa Pohodniki, ki kot sekcija deluje v TD Mala Nedelja – Radoslavci. S svojimi skulpturami legendarnega kralja Matjaža in njegove Alenčice, so iz leta v leto navduševali mlado in staro, obiskovalce in strokovne žirije in redno prejemali najvišja priznanja strokovne žirije, kralja Matjaža in Alenčice in tudi obiskovalcev. Letos pa so bili deležni še posebnega priznanja. Županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, jim je zaupala izdelavo skulpture kralja Matjaža, ki bo izražala dobrodošlico tekmovalcem in obiskovalcem letošnjih prireditev.

Foto: Mirko Zemljič



Več v Zanimivosti