Malonedeljski vinogradniki so opravili Vincekovo rez vinske trte

Z rezjo so počastili god zavetnika vinogradov in vinogradnikov sv. Vincenca

Branko Košti, ponedeljek, 20. januar 2020 ob 12:26
Vincekova rez vinske trte

Vincekova rez vinske trte

Zaradi lepega vremena ob koncu lanskega in tudi v začetku letošnjega leta, so se mnogi vinogradniki že lotili obrezovanja svojih trt. S tem so precej prehiteli običaj, po katerem naj bi z rezjo vinske trte pričeli ob godu zaščitnika vinogradnikov in vinogradov, svetega Vincenca, ki goduje 22. januarja.

Tradiciji so zvesti vinogradniki DV Mala Nedelja, kjer že vrsto let v tednu, v katerem goduje njihov zavetnik, obrežejo prve trte in s tem začnejo izvajati vsakoletni program izobraževanj. Prvo, Vincekovo rez, so letos opravili v nedeljo, 19. januarja, v vinogradu častnega predsednika društva Danijela Horna. Že izkušeni vinogradniki se zavedajo, da je rez trte eno najpomembnejših opravil v vinogradu, saj se z rezjo nastavi izhodišče in okvirno že določi končna zgodba vinskega letnika, seveda pod pogojem, da bodo uspešno zatirali bolezni in škodljivce, njihov zavetnik sv. Vincenc pa jih bo obvaroval pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Ob tej priložnosti se seznanijo tudi z novostmi in svoje izkušnje izmenjajo s strokovnjaki na področju vinogradništva, letos so zato medse povabili specialista za vinogradništvo in sadjarstvo univ. dipl. inž. agr. Mirana Toriča iz KGZ Murska Sobota.

S sv. Vincencom je povezanih kar nekaj pregovorov, ki na osnovi vremena ob njegovem godu nekako napovedujejo, kakšen vinski letnik se obeta. Če bo obveljal vsaj eden od pregovorov »Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti«, se obeta obilna vinska letina, saj je moravske vinorodne griče v nedeljo obsijalo prijetno zimsko sonce.



Več v Kultura in izobraževanje