Spominska slovesnost pri Žalikovi domačiji v Logarovcih

Mineva petinsedemdeset let od tragičnega dogodka v Logarovcih pred koncem 2. svetovne vojne

Branko Košti, nedelja, 2. februar 2020 ob 16:54
Spominska slovesnost pri Žalikovi domačiji

Spominska slovesnost pri Žalikovi domačiji

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljutomer in Občina Križevci, sta v nedeljo, 2. februarja, pripravili spominsko slovesnost pri Žalikovi domačiji v Logarovcih, v spomin na tragični dogodek proti koncu 2. svetovne vojne, ki je zaznamoval kraj in še posebej Žalikovo družino.

Tretjega februarja bo namreč minilo 75 let od neenakega boja med skupino partizanov, ki so se zadrževali v Žalikovi domačiji in mnogo močnejšim sovražnikom – Kozaki in njihovimi pomagači. V boju sta padla partizana Branko Bernot – Aljaž iz Ljubljane in Joško Berden – Rastko iz Babincev, v ognjenih zubljih, ki so uničili domačijo, sta umrla gospodar Ivan Žalik in njegova žena Katarina. Preboj iz obrača je uspel ranjenima partizanoma Cirilu Jureša – Maksu iz Bunčan in Ljudmili Petje – Vidi iz Litije, vendar so ju fašisti izsledili ter po hudem mučenju ubili. V spomin na tragični dogodek, je bila na obnovljeno Žalikovo domačijo leta 1958 vzidana spominska plošča, katera je bila pozneje prestavljena na obeležje ob hiši.

Pri spominskem obeležju so se v soboto zbrali številni domačini, pridružili pa so se jim člani domoljubnih in veteranski organizacij. Kulturni program so izvedli mladi recitatorji iz OŠ Križevci ter Križevski rogisti, slavnostni govornik pa je bil poslanec DZ Franc Jurša. Cvetje k spomeniku so položili župan Občine Križevci mag. Branko Belec, predsednik krajevnega odbora Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Križevci Pavle Šerc in član predsedstva Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Šiftar.

Po slovesnosti so vse udeležence z odličnim vojaškim pasuljem pogostili člani PGD Logarovci.



Več v Kultura in izobraževanje