Milan Belec, velik človek in Prlek, ki nas je veliko prehitro zapustil

Pred štirimi leti je odšel po tiho, brez slovesa, prehitro, ... v 64. letu starosti. Z nami pa bo v naših srcih in mislih, na številnih posnetkih, fotografijah, zapisih, ... ostal za vedno.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. februar 2020 ob 14:11
Milan v svoji znameniti opravi kot künštni Prlek

Milan v svoji znameniti opravi kot künštni Prlek

Mineva štiri leta, odkar nas je zapustil Milan Belec, človek z velikim srcem, velik Prlek, pravi promotor prleškega turizma, ki je s svojim odnosom do prleške kulturne dediščine sodeloval pri neštetih projektih in ogromno pripomogel k večji prepoznavnosti Prlekije. Po poklicu je bil pek, bil pa je tudi mojster ročnih del, kjer je v svoji delavnici v Železnih Dverih vedno rad vsem pokazal svoje mojstrovine, v Prlekiji pa verjetno ni gospodinjstva, ki ga ne bi krasil vsaj en njegov unikatni izdelek, ki jih je izdeloval. Bil je gonilna sila prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann - Janez Puch ter idejni vodja skupine Künštni Prleki, kjer so na šaljiv način širši javnosti prikazovali prleške običaje.

Širjenje prepoznavnosti Prlekije je nato zelo uspešno nadaljeval tudi z ustanovitvijo Republike Prlekije in kot predsednik s svojimi ministri ter odpiranjem ambasad glas o Prlekiji širil po celotni Sloveniji in izven meja. Širši javnosti je postal znan predvsem kot mentor v šovu Kmetija: Nov začetek, kjer je s svojimi bogatimi izkušnjami delil nasvete, saj je bil sam izkušen kmet, ki je na kmetiji živel od otroštva. Milan je bil tudi pobudnik ustanovitve športnega društva Partizan Železne Dveri in prvi predsednik društva. 50 let je bil tudi gasilec. Njegovo gostoljubje na domačiji je bilo poznano daleč naokoli, bil je tudi prejemnik kipca štorklje, ki se podeljuje najzaslužnejšim na področju turizma. Bil je unikat, kot njegovo podjetje.

Utrinki iz piknika Künštni Prleki - Prlekija on net

Utrinki iz piknika Künštni Prleki - Prlekija on net


Foto: Občni zbor in srečanje

Foto: Občni zbor in srečanje


Republika Prlekija

Pred osmimi leti razglasili Republiko Prlekijo


Od peka do mojstra ročnih del

Milan se je rodil 2. septembra 1952 Ani in Milanu v Železih Dverih. Osnovno šolo je obiskoval v Ljutomeru, srednjo šolo pa v Mariboru, kjer se je izučil za peka. Po končanem šolanju je delal v Intesu v Ljutomeru, kjer je deset let pekel kruh, nato pa še deset let kruh razvažal naokoli. Svojo življenjsko sopotnico Frančko (rojeno Sovič) z Mote, je spoznal v Ljutomeru, poročila pa sta se poleti leta 1974. Od vsega začetka sta skupaj živela v Železnih Dverih, kjer sta podedovala starejšo hišo, ki sta jo pozneje porušila in zgradila novo. Kmalu po poroki se jima je rodil sin Samo ter nato še hčerka Damjana.

Milan je konec devetdesetih pustil službo, postal samostojni podjetnik in pričel s slikanjem na keramiko ter lastnim izdelovanjem keramike in glinenih izdelkov, ki jih je prodajal na svojem domu. V neposredni bližini jima je takrat starejša gospa, za katero je Frančka skrbela, zapustila hišo, ki sta jo nato obnovila, dokupila še vinograde in sta tako imela še okoli osem tisoč trt. Zaradi obilice dela doma, je tudi Frančka pustila službo kot trgovka, staro hišo pa sta počasi preuredila v izletniško kmetijo, ki je v naslednjih letih po gostoljubju, domači kapljici iz preko 350 let stare vinske kleti in kulinaričnih dobrotah postala znana daleč naokoli.

Milan v svoji delavnici
Milan v svoji delavnici

Ustanovil Künštne Prleke in Republiko Prlekijo

Na izletniški kmetiji so se vsako leto odvijala različna srečanja, Martinovanja s šaljivim krstom mošta, Milan je vsako leto za pust pripravil pokop fašenka, kjer se je vedno zbralo ogromno število ljudi od blizu in daleč, kmetija v Železnih Dverih 11 pa je bila tudi zgodovinsko prizorišče ustanovitve Republike Prlekije, ki smo jo skupaj ustanovili 30. avgusta 2008. Ideja o ustanovitvi prleške republike je bila Milanova, uresničili pa so jo s skupino Künštnih Prlekov, kjer sta bila poleg Milana glavna protagonista še Roman Marič (Pepek z brega) in Ferdinand Šef (Nandek).

Nandek, Milan in Pepek pri krstu mošta
Nandek, Milan in Pepek pri krstu mošta

Prleške štorije zabeležili v številnih filmih

Milan in Roman sta sicer skupaj pripravljala številne skeče še pred ustanovitvijo društva Künštni Prleki, nato pa so tudi vse ovekovečili na snemanjih filmov, katere še si danes lahko ogledate na našem portalu. Tudi sicer na našem portalu najdete preko sto člankov povezanih z delovanjem društva, ko smo jih spremljali na vseh njihovih snemanjih, občnih zborih in druženjih. Pozneje so posneli še serijo filmov Med Muro in Dravo, kjer so predstavili enajst občin, katere je takrat obsegala LAS Prlekija. In če je Milan bil že od nekdaj poznan v naših koncih, je širši javnosti postal znan predvsem kot mentor v šovu Kmetija: Nov začetek, kjer se je predstavil kot kmečki gospodar in mentor, ki je skrbel, da je na kmetiji bilo vse v najlepšem redu. V šovu je s svojo umirjenostjo in modrostjo sodeloval dve sezoni ter bil pri občinstvu zelo priljubljen.

Milan je bil tudi dolgoletni član in predsednik prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann - Janez Puch. Tako sta se s Frančko, ki je prav tako članica društva, s svojim starodobnim motociklom udeleževala številnih srečanj in voženj tudi na daljše razdalje, kjer sta obiskovala predvsem kraje bivše Jugoslavije in Milanove prijatelje še iz časov služenja vojaškega roka. Poleg vseh obveznosti in številnih aktivnosti, pa je Milan vedno našel tudi čas za družino in vsakoletni zaslužen dopust na morju, še posebej rad pa je bil s svojimi vnuki.

Milan s svojo družino
Milan s svojo družino

Milan nas je zapustil v sredo, 10. februarja 2016 zvečer. Odšel je po tiho, brez slovesa, prehitro, ... v 64. letu starosti. Od Milana smo se še zadnjič poslovili v torek, 16. februarja na pokopališču v Ljutomeru. Z nami pa bo v naših srcih in mislih, na številnih posnetkih, fotografijah, zapisih, ... ostal za vedno...

Milan Belec

Milanu v slovo


Milana na zadnjo pot pospremila nepregledna množica

Milana na zadnjo pot pospremila nepregledna množica




Več v Kultura in izobraževanje