Prisluhnili željam kupcev in spremenili nedeljski odpiralni čas

V Lidlovih trgovinah so podaljšali nedeljski delovni čas, in trgovine odpirajo že ob 8. uri

Prlekija-on.net, nedelja, 1. marec 2020 ob 09:1610
V Lidlovih trgovinah so podaljšali nedeljski delovni čas

V Lidlovih trgovinah so podaljšali nedeljski delovni čas

Lidl Slovenija sporoča, da so prisluhnili željam svojih kupcev in spremenili nedeljski odpiralni čas. Tako se bodo trgovine od 1. marca ob nedeljah odpirale eno uro prej, ob 8. uri. Trgovine bodo tako v ob nedeljah namesto od 9. do 13. ure, odprte od 8. do 13. ure, ponekod tudi do 15. ure. Ob tem se je marsikateri uporabnik obregnil ob to, da bi trgovine ob nedeljah morale biti zaprte in ne da se na ta dan še podaljšuje delovni čas. V Lidl Slovenija pa ob tem odgovarjajo, da v okviru svojega poslovanja dosledno spoštujejo zakonska določila, ki trenutno ta omogočajo, da so v nedeljo trgovine odprte, zaposlenim, ki so ta dan v službi, pa izplačujejo dodatek na nedeljsko delo. Kot pojasnjujejo, pri delovnih nedeljah upoštevajo veljavno zakonodajo, saj kolektivna pogodba, ki jih zavezuje, opredeljuje, da zaposleni ne sme delati več kot dve nedelji v mesecu oziroma več kot 20 nedelj na leto. "Vseskozi upoštevamo Lidlovo interno pravilo, ki dopušča največ 5 delovnih dni na teden, kar v praksi pomeni, da zaposleni, ki dela v nedeljo, v tistem tednu dela le še 4 preostale dni. Nedeljsko delo torej ni dodaten dan k siceršnjemu delovnemu tednu. Opažamo, da je nedelja za kupce nakupovalno zanimiv dan, saj si mnogi takrat lahko vzamejo čas za večje nakupe. Vsekakor pa se bomo, v kolikor se bo zakon ali kolektivna pogodba spremenila, temu zagotovo prilagodili," so med drugim pojasnili pri Lidl Slovenija.

Od avgusta 2018 sicer pri nas velja nova Kolektivna pogodba za zaposlene v trgovini, ki opredeljuje omejitve dela ob nedeljah in praznikih, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi. Na te dneve delodajalec ne sme naložiti dela delavcu, ki skrbi za otroka do treh let starosti. Takšno delo se delavcu lahko omogoči na podlagi njegove izrecne pisne pobude, ki jo delavec lahko kadarkoli prekliče. Dela ne sme naložiti niti delavki, v času nosečnosti in še eno leto po porodu, oziroma ves čas ko doji otroka ter enemu od delavcev - staršev, ki ima hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom ter skrbi za njegovo vzgojo in varstvo.

Delodajalec ne sme razporediti delavca na delo na vseh petnajst praznikov, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi in na naslednje dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi: 1. in 2. januar, 8. februar, velikonočna nedelja, velikonočni ponedeljek, 27. april, 1. in 2. maj, binkoštna nedelja, 25. junij, 15. avgust, 31. oktober, 1. november ter 25. in 26. december.

Spremembe kolektivne pogodbe so prinesle tudi dvig dodatkov za delavce, ki opravljajo delo v nedeljo ali za praznik. Nominalni znesek oz. odstotek od osnovne plače delavca oziroma ustrezne urne postavke: za delo na nedelje 100 %, vendar ne manj kot 6,05 EUR/uro ter za delo na praznike, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi in na dneve, ki so z zakonom določeni kot dela prosti dnevi - 250 %.

• OB NEDELJAH ODPIRAMO OB 8.00 • Prisluhnili smo željam naših kupcev in spremenili nedeljski odpiralni čas. Naše trgovine bodo od 1. marca ob nedeljah odprte že od 8. ure dalje. ☺️ Se vidimo!

Objavil/a Lidl Slovenija dne Sobota, 29. februar 2020


Več v Gospodarstvo