S plesom in igro obudili spomin na stare običaje

V Kocbekovi dvorani Kulturno-upravnega središča Sv. Jurij ob Ščavnici se je zbrala množica obiskovalcev, ki so s svojo prisotnostjo potrdili, da jih zanimata plesno in kulturno izročilo FD Sv. Jurij ob Ščavnici

Prlekija-on.net, četrtek, 5. marec 2020 ob 09:171
Večer smeha in plesa FD Sv. Jurij ob Ščavnici

Večer smeha in plesa FD Sv. Jurij ob Ščavnici

Folklorno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je v soboto, 29. februarja 2020, pripravilo večer smeha in plesa. V Kocbekovi dvorani Kulturno-upravnega središča Sv. Jurij ob Ščavnici se je zbrala množica obiskovalcev, ki so s svojo prisotnostjo potrdili, da jih zanimata plesno in kulturno izročilo.

Šaljiva gledališka predstava Fünkoštna rosa - rona košja je naslikala dogajanje na podeželju v preteklosti. Pri Kolarjevih se je dan začel zgodaj zjutraj, ko je gospodar klepal koso za košnjo. Pokositi so morali pred binkoštmi, saj se na tako pomemben praznik v preteklosti ni delalo. Košnjo in delo so začinili šaljivi dvogovori, v katerih ni zmanjkalo pikrih na račun človeških slabosti. Nekoč so se znali poveseliti, pa naj je bilo delo še tako zahtevno in naporno. Folklorniki so igro popestrili z dvema plesnima točkama in starimi običaji, značilnimi za binkošti - umivanje v rosi, nastavljanje slamnate ženske, norčevanje iz fünkoštne luknje ... Štefan, Micka, Lizika in Marjanček so kljub številnim pripetljajem uspešno zaključili s košnjo, obenem pa so se morali soočiti s posmehom sovaščanov, ki so jim jo pošteno zagodli. Scenarij in režija sta delo predsednice društva Klavdije Furšt. Koreografijo pa je sestavila plesna vodja Nuša Ajlec.

Na druženju po predstavi so obiskovalci izrazili navdušenje nad videnim. Jurjevški folklorniki, ki so vložili veliko truda v vaje, pripravo scene in samo izvedbo, so jih prepričali s svežim pristopom in hudomušno gledališko igro.

FD Sv. Jurij ob Ščavnici



Več v Kultura in izobraževanje