Zvoki citer in violine so razveselili Slovence v Kanadi

Ob slovenskem kulturnem prazniku, so si v Kanadi zaželeli slovenske besede in slovenskih pesmi. To željo so jim uresničile citrarka Tanja Zajc Zupan, njena hči slovenistka Ana Zupan ter violinistka in pevka Hermina Matjašič

Prlekija-on.net, nedelja, 8. marec 2020 ob 08:54
Ana Zupan, Tanja Zajc Zupan in Hermina Matjašič v Kanadi

Ana Zupan, Tanja Zajc Zupan in Hermina Matjašič v Kanadi

Na povabilo člana sveta RS za Slovence po svetu Marjana Kolariča in predsednice Vseslovenskega kulturnega odbora, Veronike Margutsch, so se tri ženske odpravile na pot proti Kanadi.

Citrarka Tanja Zajc Zupan, njena hči slovenistka Ana Zupan ter violinistka in pevka Hermina Matjašič, so se 4. februarja odzvale povabilu. Ob slovenskem kulturnem prazniku, so si v Kanadi zaželeli slovenske besede in slovenskih pesmi. Največ koncertov so imele v Torontu, na povabilo veleposlanice RS v Ottawi, dr. Melite Gabrič, pa so nastopile na sprejemu tujih diplomatskih predstavnikov in Slovencev ob slovenskem kulturnem prazniku v National Arts Centru v Ottawi.

»S Tanjo sva igrali in prepevali slovenske ljudske in narodno-zabavne pesmi ter popevke, Ana pa je program povezovala in interpretirala pesmi slovenskih pesnikov. Kljub temu, da jih večino v dvorani ni razumelo o čem pojejo slovenske pesmi, so v skladbah uživali in na koncu skupaj z nastopajočimi zapeli tisto znano... Mi se imamo radi,« nam je ob tem povedala Hermina Matjašič.

Ob slovenski kulinariki in glasbi je naša ambasadorka dr. Melita Gabrič ponosno predstavila našo prelepo Slovenijo.

Po uspešnem koncertu v Ottawi je nastopajoče čakal let v Toronto, kjer so prav tako ob slovenskem kulturnem prazniku zaigrale tamkajšnjim Slovencem. Po dveh uspešnih koncertih, so imele tudi dan zase. Obiskale so Niagarske slapove, si ogledale mestne znamenitosti, obiskale 553-metrski CN Tower z vrtečo se restavracijo... Pred odhodom proti Sloveniji, pa so imele nastop v Domu za ostarele (Večino starostnikov je Slovencev), nato je Hermina zaigrala skupaj z glasbeniki na Polka maši, po Polka maši pa so imele koncert za 250 tamkaj živečih Slovencev.

»Nastopi so bili zelo ganljivi. V očeh tam živečih Slovencev, so se prebujala čustva in spomini na našo prelepo Slovenijo. Z nami so prepevali, jokali in se smejali. Slovenci so v Kanadi zelo dobro organizirani, se povezujejo in ohranjajo slovensko kulturo. Potep po Kanadi je v meni pustil prekrasne spomine, doživetja in nepozabno srečanje s ljudmi, ki še vedno po dolgih letih življenja v tujini ohranjajo slovenski jezik, kulturo in slovensko pesem. Hvala "kanadski" Slovenci za nepozabno srečanje! Kmalu se ponovno snidemo,« še nam je ob tem dodala Hermina.



Več v Kultura in izobraževanje