Koronavirus: Kako naj poteka samoizolacija?

V UKC Ljubljana so pripravili kratek video z enostavno obrazložitvijo, kako naj poteka samoizolacija, če ste okuženi s koronavirusom ali sumite na okužbo. #zascitimoSlovenijo

Prlekija-on.net, sobota, 14. marec 2020 ob 20:061

Kako naj poteka samoizolacija?

Zdravljenje okužbe COVID-19 poteka simptomatsko. Upoštevajte navodila, ki Vam jih je posredoval zdravnik ob pregledu/odpustu. Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Vročino si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo).

Prosimo vas, da z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa (SARS-COV-2) upoštevate še naslednja navodila:

  • Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.
  • Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat dnevno.
  • Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani). Spijo naj v ločenih prostorih, skrbijo za higieno rok, prezračevanje in razkuževanje skupnih prostorov in površin.
  • Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.
  • Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.
  • Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače.
  • Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.
  • Svoje perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. 

V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z odpustnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. Za posvet pokličite izbranega zdravnika.

Obvezno od zapuščanju stanovanja nosite zaščitno masko. Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred morebitno okužbo. Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnih prometnih sredstev (avtobusov, vlakov, taksijev).

Kako naj poteka samoizolacija, si oglejte v videu.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje