Vlada skrajšala delovni čas živilskih prodajaln

Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure

Prlekija-on.net, petek, 20. marec 2020 ob 20:09
Za prodajalne se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure

Za prodajalne se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko.

Z Odlokom o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS se:

  • natančneje določa prodajalno z živili iz prve alineje prvega odstavka v 2. členu Odloka
  • v izjeme od prepovedi dodaja prodajalne s hrano za živali,
  • začasno določa obratovalni čas prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, razen za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge.
Prodajalna z živili je prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila.

Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure.

Namen določitve minimalnega obratovalnega časa je v preprečevanju stikov zaradi epidemije, zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev. Začasno določeni obratovalni čas za navedene prodajalne se s tem odlokom skrajšuje od predhodnega.

Hkrati se določa tudi izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve, kar je nujno zaradi organiziranja delovanja le-teh v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Ta odlok začne veljati 21. marca 2020 ob 00.00 uri.



Več v Slovenija