Sadjarjem grozi pozeba

Predvideva se, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do fenološke faze, ko bo velika možnost pozebe rodnega nastavka v primeru napovedanih jutranjih temperatur, okoli -4 st. C

Prlekija-on.net, sobota, 21. marec 2020 ob 18:53
V prihodnjih dneh bo velika možnost pozebe rodnega nastavka

V prihodnjih dneh bo velika možnost pozebe rodnega nastavka

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča sadjarje, da je po navedbah Agencije RS za okolje za začetek prihodnjega tedna napovedana možnost jutranjih pozebnih temperatur, kar lahko prinese pozebo cvetov oz. rodnega nastavka.

Predvideva se, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do fenološke faze, ko bo velika možnost pozebe rodnega nastavka v primeru napovedanih jutranjih temperatur (pribl. -4 st. C).

Sadjarji lahko vse aktualne informacije oz. tehnološka navodila za varstvo sadovnjakov pred spomladansko pozebo najdete na tej povezavi.

Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani Javne službe v sadjarstvu, kjer s pomočjo Javne službe kmetijskega svetovanja objavljajo na spletni strani Javne službe v sadjarstvu nekatere informacije, pomembne za borbo proti pomladanski pozebi sadnega drevja. Nekateri bodo proti pozebi cvetov lahko nastopili z oroševanjem ali z drugimi, večinoma ogrevalnimi ali dimnimi sistemi. Več o tem pa na tej povezavi.

Na vzhodu naj bi snežilo predvsem v začetku naslednjega tedna

V naslednjih dneh nas lahko preseneti sneg




Več v Narava