Skupnost socialnih zavodov Slovenije odločno nasprotuje premeščanju stanovalcev iz domov

V skupnosti so poslali poziv Vladi RS, kjer zahtevajo strokovno utemeljene ukrepe, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov za starejše

Prlekija-on.net, četrtek, 2. april 2020 ob 20:16
Zdrave starejše naj bi preselili v teh dneh

Zdrave starejše naj bi preselili v teh dneh

Poročali smo že, da bodo zdrave stanovalce iz DSO Ljutomer postopoma preselili v glamping naselje Bioterme. Preselili naj bi tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne in kateri starostniki ne potrebujejo dodatne nege. Medtem pa se je oglasila Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki odločno nasprotuje premeščanju stanovalcev iz domov.

V skupnosti so poslali poziv Vladi RS, kjer zahtevajo strokovno utemeljene ukrepe, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov za starejše.

"Skupnost socialnih zavodov Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da pri oblikovanju ukrepov za preprečevanje in zajezitev širjenja okužb z virusom COVID-19 v domovih za starejše dosledno upošteva omejene prostorske, kadrovske in druge zmogljivosti izvajalcev socialnovarstvenih storitev. Ti nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti usposobljenih kadrov za učinkovito bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje večjega števila obolelih oseb. Skupnost prav tako odločno nasprotuje premeščanju domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše in opozarja, da predlagana organizacija dela z oblikovanjem treh območij za zdrave stanovalce, stanovalce s sumom na okužbo in bolne stanovalce v veliki večini domov za starejše v praksi ni izvedljiva. Skupnost tudi poudarja, da so vsi državljani upravičeni do najboljše zdravstvene obravnave v za to primernem okolju in ob primerni strokovni in kadrovski podpori. Skupnost zato zahteva, da odgovorni vsem državljanom, tudi stanovalcem v domovih za starejše, zagotovijo enak dostop do strokovnega zdravljenja," so zapisali.

Zdrave stanovalce bodo preselili v glamping naselje Bioterme

Zdrave stanovalce bodo iz DSO Ljutomer preselili v glamping naselje Bioterme


[SPOROČILO ZA JAVNOST] Poziv Vlada Republike Slovenije: Vlada RS naj pri oblikovanju ukrepov za preprečevanje in...

Objavil/a Skupnost socialnih zavodov Slovenije dne Četrtek, 02. april 2020


Več v Kultura in izobraževanje