Delovanje Knjižnice Ormož v času zaprtja

Kot član knjižnice si lahko vsak brezplačno izposoja t. i. elektronske knjige (e-knjige), ki jih knjižnica ponuja na portalu Biblos

Prlekija-on.net, sobota, 4. april 2020 ob 19:47
Ormoška knjižnica v času zaprtja

Ormoška knjižnica v času zaprtja

V času zaprtja Knjižnice Ormož ne čakamo samo na konec epidemije koronavirusa, ampak ponujamo bralcem številne opcije, kako si popestriti dneve v samoizolaciji. Ob obisku naše spletne strani in Facebook profila kakor tudi s poslušanjem naše radijske oddaje boste izvedeli veliko koristnih informacij. Berite pa tudi svojo elektronsko pošto, saj boste preko Mailchimpa prav tako obveščeni. S pomočjo sodobne tehnologije lahko še zmeraj sežete po dobrih knjigah, le da so te v obliki e-knjig, ki so dostopne na portalu Biblos.

Kljub zaprtju knjižnice se je v zadnjih dneh veliko naših članov, bodisi preko telefona bodisi preko knjižničnega maila, obrnilo na nas z vprašanji, ki se nanašajo na izposojo gradiva.

Izposoja knjig v času zaprtja za enkrat še ni mogoča, ker moramo tudi knjižnice spoštovati vladno uredbo in se ravnati v skladu z navodili pristojnega ministrstva. Kljub temu bomo v prihodnjem tednu uvedli t. i. dežurno izposojo gradiva, ampak samo iz ormoške knjižnice. Gradivo si boste lahko rezervirali preko spleta, nas poklicali po telefonu ali pa nam pisali na knjižnični mail. Gradivo boste prejeli preko pošte, vendar storitev žal ne bo brezplačna. Strošek pošiljke boste morali poravnati sami. Kateri dan bo ta možnost v veljavi, boste izvedeli preko naše spletne strani in drugih medijev.

Tudi glede podaljšanja knjig in plačevanja zamudnin, če knjig ne podaljšate, smo uredili, da so dnevi, ko je knjižnica zaprta, določeni kot dela prosti dnevi, zato se zanje zamudnina ne zaračunava. Prav tako smo izključili samodejno pošiljanje sistemskih obvestil o poteku roka izposoje, da vas s tem ne bi dodatno begali. Gradiva vam torej ni treba podaljšati, tisti, ki pa si gradivo vseeno želite podaljšati, lahko to storite sami preko spletne storitve Moja knjižnica ali mobilne aplikacije mCOBISS. Lahko nas tudi pokličete na dežurno telefonsko številko (02) 741 55 84 ali nam pišete na elektronsko pošto knjiznicaorm@orm.sik.si.

Glede vračanja knjig velja, da jih trenutno ne morete vrniti, ker je knjižnica zaprta. Imejte jih pri sebi, dokler knjižnice zopet ne odpremo. Smo pa vključili dodatno tolerančno območje pri vračilu gradiva, zato boste lahko gradivo vrnili tudi s 14-dnevno zamudo od dne, ko se bo knjižnica zopet odprla. Z vračilom torej ne rabite hiteti, lahko nas tudi po odprtju pokličete po telefonu še enkrat in si gradivo še dodatno podaljšate, če ga iz kakršnegakoli razloga ne bi mogli vrniti.

Če ste pred zaprtjem knjižnice prejeli obvestilo, da vas v knjižnici čaka rezervirano gradivo, vendar ga niste mogli prevzeti in ne veste, ali vas to še čaka ali ne, bodite brez skrbi. Ko bomo knjižnico zopet odprli, boste lahko to gradivo prevzeli. Takrat bomo obdelali tudi vsa spletna naročila, ki so jih člani poslali preko Moje knjižnice in mobilne aplikacije mCOBISS.

Prav tako vas bomo z obvestili o knjižničnih informacijah obveščali preko Mailchimpa. V vsakem primeru berite tudi svojo elektronsko pošto.

Vseeno v času zaprtja knjižnice vse le ni tako črno. Naj vas še enkrat spomnimo, da si kot član knjižnice lahko brezplačno izposojate t. i. elektronske knjige (e-knjige), ki jih knjižnica ponuja na portalu Biblos. Biblos je namreč prva slovenska e-knjižnica (elektronska knjižnica), v kateri si lahko knjige kupimo, kot člani knjižnice pa tudi brezplačno izposodimo ter jih potem prebiramo na svojem e-bralniku, pametnem telefonu, tablici, prenosniku ali osebnem računalniku. Na Biblosu vam je v celoti dostopnih 3.900 knjig, naša knjižnica pa vam trenutno ponuja seznam 420 e-knjig, ki ga sproti dopolnjujemo z novimi naslovi. Knjige lahko hkrati prebirate na 5 različnih napravah, hkrati pa si lahko izposodite 4 knjige, ki jih lahko prebirate 14 dni. Navodila za namestitev in prikaz uporabe so vam na voljo na naši spletni strani, v meniju "e-viri", zavihek "Elektronski viri, Biblos" in so bila s strani upravljalca portala Biblos pred nekaj dnevi posodobljena. V primeru težav pri prijavi smo vam za pomoč na voljo na telefonski številki (02) 741 55 84, še raje pa se na nas obrnite preko elektronske pošte knjiznicaorm@orm.sik.si, kjer vam stvari lažje pojasnimo.

Prej smo omenili, da je storitev izposoje e-knjig dostopna samo našim članom. Ker smo prepričani, da bo branje e-knjig navdušilo tudi številne, ki niso naši člani, smo se odločili, da za časa trajanja epidemije e-knjige brezplačno ponudimo vsem, ki bi si to želeli. Za uporabo storitve se morate začasno vpisati v našo knjižnico, kar storite preko spletnega obrazca, ki ga objavljamo v sklopu navodil Biblos na naši spletni strani. Še posebej bomo veseli, če se bodo novo vpisani člani oglasili pri nas tudi po umiritvi teh razmer in se vpisali v našo knjižnico.

Če še vedno imate pomisleke glede e-knjig, jih nikar ne imejte. E-knjige imajo namreč eno veliko prednost pred klasičnimi knjigami, in sicer, da si lahko nastavimo poljubno velikost pisave, pri čemer se besedilo samodejno prerazporedi po celotnem zaslonu naprave. Prav ta lastnost je ena najkoristnejših, predvsem za starejše ljudi, ki jim manjši format črk otežuje branje.

Seveda portal Biblos ni edini portal, na katerem lahko pridemo do brezplačnih e-knjig. Pred kratkim smo vas preko naše spletne strani in Facebook profila že obvestili, da je v času razglašene epidemije založba Mladinska knjiga ponudila v branje 50 svojih naslovov e-knjig, preko 40 naslovov slovenskih klasikov pa najdete tudi na portalu e-knjiga.si. Še veliko večja izbira brezplačnih knjig je na voljo v tujih jezikih, kjer velja omeniti projekt Gutenberg, na katerem se nahaja preko 60.000 tujejezičnih elektronskih knjig.

V četrtek, 2. aprila, smo praznovali mednarodni dan knjig za otroke, ki ga praznujemo na dan rojstva pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Letošnji sponzor je bila Slovenska sekcija mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY, s poslanico z naslovom Lakota po besedah, ki jo je napisal Peter Svetina, in plakatom ter vabilom v obliki kocke, ki ju je ustvaril Damjan Stepančič. Vse gradivo pa je oblikovala Melita Rak. V ta namen smo pripravili predstavitev slikanice Nevidna nit, avtorice Patrice Karst, ki si jo lahko preberete na naši spletni strani www.orm.sik.si ali na našem Facebook profilu.

Tudi za poslušalce radijske oddaje o Knjižnici Ormož smo se še posebej potrudili in jo z malenkost več truda, v času samoizolacije, pripravili kar od doma. O čem bo govora, boste izvedeli v ponedeljek, 6. aprila, ob 18. uri na frekvencah Radia Prlek. Vabljeni k poslušanju.

Pripravila: Jana Petek in Damjan Rizman,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje