Kršenje odloka: izgovori o popravilu vodovoda pri znancu, delu na vrtu v drugem kraju...

Policisti so minuli konec tedna ugotovili 103 kršitve odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi, pri tem pa ugotavljajo, da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. april 2020 ob 17:345
Policija

Policija

Minuli konec tedna, od 3. do 5. aprila, so policisti zaradi zagotavljanja zdravja vseh prebivalcev Slovenije preverjali, ali prebivalci spoštujejo prepovedi gibanja in zbiranja, ki so bile 30. marca uvedene z Odlokom o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v RS ter prepovedi gibanja izven občin. Poostren nadzor so izvedli na avtomobilskih cestah ter ostalih državnih in lokalnih cestah.

Rezultati poostrenega nadzora na avtocestnem omrežju

Med nadzorom, ki so ga na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali od petka do nedelje, je sodelovalo 139 policistov. Kontrolirali so 3.348 voznikov in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka. Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, za 34 kršitev pa bodo podali predlog drugemu prekrškovnemu organu (Zdravstvenemu inšpektoratu RS).

Policijsko in vojaško vozilo pri Podgradju

Policija preverja, ali spoštujete prepovedi gibanja in zbiranja


Pri voznikih, ki so jih ustavili, so policisti ugotovili tudi 38 ostalih kršitev cestnoprometnih predpisov (vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi, neizpolnjevanje pogojev za udeležbo v cestnem prometu pri voznikih in vozilih itd.).

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje itd. Policisti ugotavljajo, da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka.

Od 30. marca do 5. aprila policisti kršiteljem odloka izrekli že 1.366 opozoril

Policisti od uveljavitve odloka izvajajo nadzor nad upoštevanjem odloka na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti. Tako so policisti v dneh veljavnosti odloka (od 30. marca do včeraj, 5. aprila 2020) izrekli 1.366 opozoril, v 1.574 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS. Kontrole so izvajali na več mestih, in sicer tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države, ter se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov.

Policija v večini primerov ugotavlja okoliščine potovanja/gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve in da med občinami potujejo osebe, ki spadajo v izjeme. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe. Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oz. Zakona o nalezljivih boleznih, pa napotijo na naslov stalnega bivališča oz. jim ukažejo upoštevanje odloka. Policija ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov po Zakonu o nalezljivih boleznih, zato ugotovitve odstopajo Zdravstvenemu inšpektoratu.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika