V DSO Ljutomer do sedaj ozdravelo skupno dvanajst ljudi - deset stanovalcev in dva zaposlena

Žal pa širjenja niso uspeli v celoti zajeziti, saj beležijo tudi nove okužbe tako pri stanovalcih, kot pri zaposlenih. So pa v domu skupaj z zdravnikom iz ZD Ljutomer optimistični.

Prlekija-on.net, sreda, 15. april 2020 ob 07:552
DSO Ljutomer

DSO Ljutomer

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so najbolj veseli in upanja polni, saj je bilo včeraj ponovno testiranih dvanajst stanovalcev, od tega je bilo devet negativnih kar pomeni, da jih je doslej skupaj deset ozdravelo, so sporočili. Žal pa širjenja niso uspeli v celoti zajeziti, saj beležijo tudi nove okužbe tako pri stanovalcih, kot pri zaposlenih. Kar se tiče zdravstvenega stanja stanovalcev je zdravnik v Zdravstvenem domu Ljutomer Sašo Duh, dr. med. spec. druž. med., optimističnem in pravi, da je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav. Tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni pa ugotavljajo pri nekaterih pacientih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali so bili slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni.

Skoraj 60 odstotkov pa jih je starejših od 85 let, kažejo podatki NIJZ

Več kot 80 odstotkov umrlih za boleznijo covid-19 je starejših od 75 let


V domu delo poteka normalno, saj jim je uspelo zagotoviti dovolj ekip. O delu v domu pa zdravnik Sašo Duh pravi: "Ne gre za bolnišnični oddelek. Vse stanovalce obravnavamo na način, kot da so vsi okuženi, zdravimo pa jih po najvišjih strokovnih načelih, ves čas pa smo v kontaktu s specialisti iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ter širše. Vsi zaposleni v domu nosijo popolno zaščitno opremo. Stanovalci razmišljajo zelo optimistično in nestrpno pričakujejo dan, ko se bodo lahko podali na sprehod v ozelenel park v neposredni bližini."

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota je bilo doslej vključenih skupno 14 oseb, nekateri le za dan ali dva, večina za dalj časa. "Zelo smo hvaležni za njihov angažma, saj lahko bistveno prispevajo k zajezitvi okužbe. Zaposleni zdravstveni delavci v domu imajo glede na njihovo situacijo doma možnost prenočitve, ki smo jim jo uredili v bližini doma. Prav tako dobijo ustrezno prehrano, od včeraj je zato s pomočjo donatorjev poskrbela civilna zaščita Ljutomer, za kar smo jim hvaležni," so še sporočili iz ljutomerskega doma za starejše občane.



Več v Kultura in izobraževanje