GŠ Slavka Osterca Ljutomer izvedla ustvarjalen seminar za oddelek flavt

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je izvedla ustvarjalen seminar za oddelek flavt pod vodstvom priznane flavtistke, dr. Ane Kavčič Pucihar

Prlekija-on.net, sobota, 25. april 2020 ob 11:28
Ustvarjalen seminar za oddelek flavt

Ustvarjalen seminar za oddelek flavt

V goste smo povabili dr. Ano Kavčič Pucihar, akad. glasb. flavtistko - spec. in prof. flavtistko, predavateljico, asistentko na Akademiji za glasbo v Ljubljani in direktorico zasebne glasbene šole Glasbénium.

Skozi leta poučevanja je Ana Kavčič Pucihar osnovala posebno metodo poučevanja začetnikov na flavti, ki osnovne prvine igranja na flavto podaja skozi različne glasbeno-didaktične igre.

Metoda vključuje poučevanje začetnikov v manjših skupinah vrstnikov in omogoča učenje flavte že od 6. leta dalje na anatomsko prilagojenem inštrumentu.

Napisala je zelo priljubljeni učbenik Igramo se flavto, ki ga je zasnovala s svojim možem, pianistom in skladateljem Blažem Puciharjem.

V soboto 7. 3. 2020, ob 10.00 uri je v Golarjevi domačiji Ljutomer potekal zanimiv seminar za učenke flavte Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer. Predavateljica Ana je predstavila nove pristope pri poučevanju začetnikov, ki sistematično razvijajo veščine na področju preponskega vdiha, pravilne drže, ritma, melodičnega zavedanja, telesne koordinacije, tona, artikulacije, notnega opismenjevanja in sproščanja. Skupinsko poučevanje najmlajših flavtistov 1., 2. in 3. razreda je potekalo z različnimi didaktičnimi pripomočki, ki so pripomogli k učinkovitemu usvajanju novega znanja. Prof. Ana je podala praktične in izvirne vaje z domiselnimi imeni in opisi, ki jih bodo udeleženke pri vadenju flavte z veseljem izvajale. Petje in igranje skladbic ob izvirni klavirski spremljavi je dogajanje na seminarju dodatno popestrilo.

V drugem delu so zaigrale učenke 4. in 5. razreda. Pri individualnih učnih urah so flavtistke dobile nove izkušnje in ideje za učinkovito vadbo. Pomembnejše tematike za učenke višjih razredov so bile obvladovanje treme, kako si najhitreje zapomniti skladbo na pamet in kako se pripraviti na nastop.

Seminar je bil uspešen, saj so učenke dobile dodatno motivacijo, vnemo in zagon, ki jih bo držal vsaj do zaključka šolskega leta. Nekatere pa upam, da še naprej.

V Glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer stremimo k napredku in nadgrajujemo znanja mladih glasbenikov na vseh oddelkih, tokrat na pihalnem.

Veliko zanimanje za flavto je odraz truda, ki se nenehno vlaga v izobraževanje učenk. Oddelek flavt sestavlja osemnajst mladih in nadobudnih učenk pod mentorstvom profesorice flavte Medeje Unuk.

Flavtistke z velikim entuziazmom nastopajo na javnih prireditvah v okviru glasbene šole ter popestrijo vesele trenutke na izven šolskih prireditvah samostojno ali v komornih skupinah.

Z izobraževanjem v prenovljenih prostorih glasbene šole bomo pričeli predvidoma z novim šolskim letom, zato vas prosimo, da vse informacije spremljajte na spletni strani www.gssol.si in na portalu Prlekija-on.net, kjer bo v začetku maja objavljen razpis za vpis v novo šolsko leto 2020/2021. V razpisu bo objavljeno informativno število prostih mest za določeni inštrument in informativni datum preizkusa glasbenih sposobnosti.

Besedilo je zapisala: Medeja Unuk



Več v Kultura in izobraževanje