Tako se krapi te dni »sončijo« v ribnikih na Podgradju, kjer smo opazili tudi nenavadnega prebivalca

V enem izmed ribnikov na Podgradju smo opazili nenavadnega prebivalca oz. prebivalko, ki je tam ravno ne bi pričakovali... Ribolov je na ribnikih sicer prepovedan.

Prlekija-on.net, torek, 28. april 2020 ob 18:51
Krapi v ribniku na Podgradju

Krapi v ribniku na Podgradju

V teh dneh, ki so bili zelo topli in sončni, s temperaturami preko 20 stopinj C, so se tudi ribe, predvsem krapi, "sončili". V ribnikih na Podgradju tako lahko opazimo številne krape, ki so plavali ali mirovali tik pod vodno gladino, tako da so se po celotni površini videle velike temne lise. Ker pa že dlje časa ni pošteno deževalo, ribam verjetno primanjkuje tudi kisika, zato so nekatere iz vode molile svoja usta in hlastale za zrakom.

Smo pa v ribniku opazili tudi nenavadnega prebivalca oz. prebivalko, ki je tam ravno ne bi pričakovali. V enem izmed ribnikov namreč mirno in veselo plava želva in "pozdravlja" mimoidoče. Vsake toliko priplava na površino in iz vode pomoli glavo in nato spet izgine v globino.

Ob ribnikih pa lahko vedno opazimo tudi labodji par. V teh dneh ponavadi samo enega, saj druga polovica para v trstičju čuva gnezdo in jajca.

Lov na krapa v babinski gramoznici

Takšne »mrcine« plavajo v babinski gramoznici


Ribniki so tudi ribogojnica

Ribniki na Podgradju, v velikosti 7,20 ha, so tudi ribogojnica, s katerimi upravlja Ribiška družina Ljutomer. V njem se za lastne potrebe in potrebe drugih ribiških družin, vzgajajo predvsem krapi, ščuke, smuči ter tudi nekatere druge ogrožene vrste rib za katere se oceni, da je to nujno potrebno.

Ribniki se uporabljajo za vzrejo konzumnih rib in vzrejo mladic. Mladice hranijo z briketirano hrano, konzumne ribe pa z mešanico koruze in ječmena. Briketirane hrane letno porabijo med štiri in pet tonami, koruze od deset do dvanajst ton in ječmena okrog osem ton.

Izlavljajo triletne ribe, ki dosegajo povprečno med 2,5 in 5 kilogrami, vsako leto se izlovi iz ribnikov okrog 10 ton rib, od tega se jih precejšen del vloži v njihove vode, preostanek rib pa gre nekaj v prodajo, nekaj pa se jih vloži nazaj v ribnike za nadaljnjo rejo.



Več v Zanimivosti