Večji dogodki, festivali in prireditve predvidoma šele prihodnje leto

Po nekaterih ocenah bi lahko okrevanje slovenskega turizma po epidemiji in krizi, povezani z njo, trajalo še vsaj naslednjih pet let

Prlekija-on.net, sreda, 6. maj 2020 ob 20:21
Večjih prireditev še ne bo tako hitro

Večjih prireditev še ne bo tako hitro

Na prvi seji je novoustanovljeni strokovni svet za turizem, ki ga vodi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, sprejel predlog dodatnih ukrepov za pomoč turizmu po obdobju epidemije. V prihodnjih dneh bo svet skupaj s predstavniki nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravil predlog zaščitnih standardov, ki bodo določali izvajanje gostinskih in turističnih storitev.

Svet, ki bo poslej posvetovalni organ Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je bil po besedah ministra Počivalška ustanovljen zato, ker si »turizem ne bo opomogel, če bomo delali eden mimo drugega. Zdaj moram skupaj stakniti glave in krizne razmere izkoristiti za iskanje inovativnih rešitev in storitev«.

Člani sveta, ki prihajajo z vrst ključnih organizacij, panožnih zvez in sindikatov, je razmere v slovenskem turizmu ocenil za zaskrbljujoče. Po nekaterih ocenah bi lahko okrevanje po epidemiji in krizi, povezani z njo, trajalo še vsaj naslednjih pet let.

Minister Počivalšek je ob robu seje povedal, da lahko »turizem računa na dodatno pomoč države«. Ta bi po predlogu sveta šla v smeri podaljšanja veljavnosti že sprejetih ukrepov za ohranitev delovnih mest v turizmu in zagotavljanje likvidnosti podjetij, svet pa bo vladi predlagal tudi oblikovanje dodatnega vira za nepovratne kredite za pokrivanje obratovalnih stroškov v turizmu

Po njegovih besedah je za turizem ključno, da bo imel podporo tudi po izteku letošnje sezone. Dobre zgodbe »moramo ohraniti pri življenju« in jim pomagati, da bodo preživele to zares težko leto. »Turizem bo v prihodnje drugačen, od nas pa bo odvisno, ali se bomo na nove razmere in nove navade znali pravočasno prilagoditi«.

Vlada sicer načrtuje, da bi že v prihodnjem tednu lahko vrata odprli nastanitveni obrati, ki lahko sprejmejo do 30 gostov, restavracije, gostinski lokali, kampi... Ob ugodni epidemiološki sliki bi junija sledili hoteli, wellnessi in ostali ponudniki. Večji dogodki, festivali in prireditve pa bi se lahko prirejali šele prihodnje leto, če je verjeti časovnici, ki je v sredo zaokrožila po spletu.

Ponovni zagon turističnega gospodarstva
Predvidena časovnica ponovnega zagona turističnega gospodarstva

Strokovni svet za turizem je dal zeleno luč dodatnim predlogom za okrevanje turizma. 1. Podaljšanje veljavnosti...

Objavil/a Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo dne Ponedeljek, 04. maj 2020


Več v Gospodarstvo