Künštni Prleki sodelovali na Borovem gostüvanji

Borovo gostüvanje ali poroka z borom v Bodoncih

Prlekija-on.net, nedelja, 27. februar 2011 ob 19:223
Künštni Prleki

Künštni Prleki

V Bodoncih so 27. februarja organizirali veliko Borovo gostüvanje. Na prireditvi se je zbralo zelo veliko obiskovalcev in tistih, kateri so že več mesecev pripravljali ta običaj. Tistim, ki so na prireditvi bili prvič, je bilo še bolj zanimivo, saj so lahko spoznali del kulturne dediščine. Tako so Künštni Prleki sodelovali v programu in bili lepo sprejeti.
Prirediteljem so sporočili, da so tokrat prišli z namenom, da bodo organizireli takšno prireditev v domači vasi, saj že leta ni bilo poroke.

Danes sta se poročila Borovnjak Semenko in Smolenkar Šküfka. Ceremonija se je začela pred vaško gasilskim domom Bodonci, nadaljevala v gozdu Kralešček, obred pa se je ponovno zaključil pred vaško gasilskim domom Bodonci.

Borovo gostüvanje
Če se v predpustnem času (od sv. treh kraljev do pustnega torka) ali ženitvenih dneh (od božiča do pepelnice) ni nihče v vasi poročil, imajo vaščani v Prekmurju pravico do »služenja« borovega gostüvanja. Splošno mnenje je, da se borova gostüvanja prirejajo zlasti v evangeličanskih vaseh na Goričkem, kjer je bilo malo mladine in so bile poroke zato redke.

V katoliških vaseh se je borovim gostüvanjem upirala duhovščina, z utemeljitvijo, da se preveč norčujejo iz verskih obredov. Ustalilo se je mnenje, da je bilo borovo gostüvanje prvič izvedeno v Puconcih leta 1921. Od tega leta do leta 2008 je bilo okrog 140 borovih gostüvanj, deset borovih gostüvanj je bilo leta 1955.

V omenjeni prireditvi se prepletajo šege in navade prave poroke in pusta, gre za »pustno poroko«. Nastopajoči liki se delijo v dve glavni skupini: svatba in fašenki – obrtniki, ki imajo vlogo služenja denarja na humoren način. Prireditev poteka ves dan po točno določenem redu: zbiranje nastopajočih, iskanje ženina, odhod v gozd po bor, sekanje drevesa, vleka bora iz gozda, zdavanje – poroka in veselica.

Podrti bor vlečejo mlada dekleta in fantje iz gozda do gasilskega doma, simbolni pomen vleke pa je javno sramotenje neporočene mladine, ki si ni uspela pravočasno najti zakonskega druga. Gre za poroko z borom - mladožencem, množično prireditev, pri kateri sodeluje vsa vas in je hkrati spektakularna oblika ljudske igre s pripravljenimi narečnimi besedili in natančno določenimi vlogami likov.

Ker se v predpustnem času ni nihče poročil, imajo vaščani tako možnost zaslužiti denar za izboljšanje infrastrukture v vasi. Borovo gostüvanje sta volja in interes vaščanov. V tem času, ko potekajo priprave na borovo gostüvanje (nekaj mesecev prej), se zbirajo ženske in izdelujejo rože iz barvanega krep papirja za okrasje likov in za potrebe dogajanja. Zbiranje prostovoljnih prispevkov za borovo gostüvanje po sosednjih vaseh se navadno začne mesec dni pred prireditvijo, ob sobotah in nedeljah. Glavni namen vabovcev je poleg zbiranja prostovoljnih prispevkov vabljenje na borovcev.


Več v Družabno