Žuželka, ki s svojimi velikimi čeljustmi v peščenem lijaku preži na svoj plen

Volkci so najbolj znani ravno po načinu lova ličink v peščene lijake, kjer jih s svojimi velikimi čeljustmi potegnejo v smrt

Prlekija-on.net, torek, 12. maj 2020 ob 19:53
Ličinka volkca in peščeni lijaki

Ličinka volkca in peščeni lijaki

Verjetno ste že kdaj kje ob hišah v peščeni podlagi opazili lijake, podobne kakšnim malim kraterjem. To je delo ličinke navadnega volkca oz. pegastega volkca, ki sta izmed te družine volkcev pri nas najbolj razširjena. Volkci so družina pravih mrežekrilcev, njihove ličinke pa v peščenih tleh izkopljejo lijake, v katerih prežijo na plen. Prehranjujejo se z različnimi manjšimi talnimi nevretenčarji, najpogosteje pa v te lijake zaidejo mravlje, ki hitro postanejo plen volkcev, ki jih s svojimi velikimi čeljustmi potegnejo pod površje.

V njihovo družino danes uvrščamo okoli dva tisoč znanih vrst, ki živijo večinoma v sušnih, peščenih okoljih, najbolj pa so znani ravno po načinu lova ličink v peščene lijake. Ličinke imajo valjasto telo, ki je pokrito s čutilnimi dlačicami, najbolj pa pri tem izstopajo njihove dolge, srpasto zakrivljene čeljusti, ki jih uporabljajo za lov.

Odrasle žuželke spominjajo na kačje pastirje, od katerih pa imajo mehkejše telo in drugačno ožiljenje kril. Le-te so lahko popolnoma prosojna ali z različnimi vzorci lis ter šibka, saj so volkci slabotni letalci. Odrasla žuželka v dolžino doseže do 3 cm, preko kril pa meri do 7 cm.

Kako ličinka volkca v svoj lijak ujame plen pa si lahko ogledate tudi v videu.



Več v Narava