Veter k nam prinesel puščavski prah

Da prah lahko opazimo, so potrebne padavine, najlažje pa ga opazimo na avtomobilih

Prlekija-on.net, nedelja, 17. maj 2020 ob 20:39
Puščavski prah v Ljutomeru

Puščavski prah v Ljutomeru

Okrepljen jugozahodni veter je v minulih dneh k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu, zato je kljub občasnim razjasnitvam, ozračje bilo motno oziroma mrčasto. Po meritvah Agencije RS za okolje (ARSO) sicer pri tleh koncentracije PM10 niso presegle opozorilnih vrednosti, je pa nato ob padavinah na površinah bil marsikje viden oranžen prah. Najbolj izrazito je bilo to vidno na avtomobilih in podobnih površinah.

Pri tem sicer gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje. Da prah lahko opazimo, so potrebne padavine, najlažje pa ga opazimo prav na avtomobilih.

Gibanje puščavskega prahu
Gibanje puščavskega prahu v teh dneh nad Evropo, vir: dust.aemet.es

V naslednjih dneh veter vzhodnih smeri

Po napovedih ARSO bo ponoči delno jasno, najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12 °C. V ponedeljek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo, le v jugovzhodni in osrednji Sloveniji bo zjutraj in dopoldne pretežno oblačno. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 24 °C.

V torek se bo od juga oblačnost povečala, predvsem popoldne bodo krajevne padavine. Pihal bo veter vzhodnih smeri. V sredo in četrtek bo suho vreme, še bo vetrovno.



Več v Narava