Vardi obkolili policijsko postajo in zahtevali pojasnila

»Policisti svojega početja niso znali pojasniti, so pa obljubili, da tega ne bodo več počeli,« pravijo pri Slovenski vardi

Prlekija-on.net, torek, 19. maj 2020 ob 15:273
Vardi so obkolili policijsko postajo

Vardi so obkolili policijsko postajo

Danes so na Facebook profilu Slovenska varda - civilna iniciativa objavili posnetek celotnega dogajanja na PP Slovenska Bistrica. Pred postajo je v nedeljo, 17. maja, namreč vkorakalo večje število t.i. vardov, pripadnikov Slovenske oz. Štajerske varde.

Kot pojasnjujejo, so vardi prišli vprašat komandirja postaje, vendar ga niso dobili. Zanimalo jih je, "zakaj so policisti te postaje nadlegovali mladenko, ki sploh ni bila prijavljena na zemljišču kjer je potekal naš tabor. Ali je šlo za poskus ustrahovanja in po naročilu koga? Namreč imamo dobre odnose s policisti na terenu in tudi na lokalni ravni. Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij," so ob tem zapisali.

Dogodek povezan s taborom varde v Cigoncah

Kot so še zapisali, je mlajša ženska bila zgolj na obisku pri lastniku zemljišča v Cigoncah, kjer je tri dni potekal tabor varde, medtem, ko je bil lastnik zemljišča in hiše tedaj s pripadniki varde v Slovenski Bistrici. "Vidno zbegani policisti so se najprej zaprli v prostore postaje. Na vztrajanje in prigovarjanje pripadnikov varde, so naposled prišli prednje. Odgovorili so jim, da naj bi policija tam opravljala naloge v zvezi z javno varnostjo. Ni povsem jasno, ali so to storili na lastno pobudo, ali po nalogu PU Maribor. Dejansko so se na zasebno zemljišče pripeljali brez soglasja lastnika zemljišča in brez veljavnega naloga. Opravili naj bi tudi informativni razgovor z mlajšo žensko, ki se je tedaj nahajala na istem naslovu, kjer pa ne prebiva. Očitno so jo ustrahovali, saj je vsa prestrašena, takoj po njihovem odhodu poklicala lastnika zemljišča in hiše," so ob tem zapisali.

Kot so še zapisali, policisti svojega početja niso znali pojasniti, so pa obljubili, da tega ne bodo več počeli. Celoten "obisk" na policijski postaji so predvajali tudi v živo preko Facebook strani, pozneje so objavili še obširnejši posnetek.

Na PU Maribor so potrdili, da se je v nedeljo na policijski postaji z namenom poizvedovanja o opravljanju nalog policije zglasila večja skupina ljudi, ki se je predtem zadrževala na zasebnem zemljišču na območju policijske postaje. Policisti so v razgovoru ugotovili, da omenjena skupina ni upravičena do podatkov in informacij, ki so jih zahtevali, s čimer so seznanili sogovornike in končali razgovor. Ob tem so prisotne seznanili tudi s postopkom pritožbe na policijski postopek, če menijo, da so policisti ravnali kakor koli narobe.

Dogajanje na Policijski postaji Slovenska Bistrica 19.05.2020

Predstavljamo vam celotno dogajanje na PP Slovenska Bistrica. Vardi smo prišli vprašat komandirja postaje, vendar ga nismo dobili. Zanimalo je, zakaj so policisti te postaje nadlegovali mladenko, ki sploh ni bila prijavljena na zemljišču kjer je potekal naš tabor. Ali je šlo za poskus ustrahovanja in po naročilu koga? Namreč imamo dobre odnose s policisti na terenu in tudi na lokalni ravni. Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij. Ali se je Slovenija zmožna otresti korupcije znotraj vseh državnih institucij?

Objavil/a Slovenska VARDA - civilna iniciativa dne Torek, 19. maj 2020


Več v Črna kronika