Blagoslov novega kombajna v Okoslavcih je bil pravi mali praznik

Kmetija Kukovec iz Okoslavcev z veliko pridobitvijo, župnik Boštjan Ošlaj je blagoslovil novi kombajn

Prlekija-on.net, petek, 12. junij 2020 ob 08:47
Blagoslov novega kombajna v Okoslavcih

Blagoslov novega kombajna v Okoslavcih

Res je sicer, da mediji redko poročamo o kakšni novi pridobitvi katerega kmečkega gospodarstva, a se včasih le izplača, kajti šele na kmetiji lahko vidiš in doživiš pravo veselje in zadovoljstvo ob takšnem dogodku. V preteklosti, ko so bile kmetije manjše, ko so obdelovali polja in travnike z vprežno živino, je bila največja pridobitev nabava novega kmečkega voza ali pluga. Ostalo potrebno orodje in naprave, ki so služile ročni obdelavi njiv, travnikov, ali delu v gozdu, je vsak kupoval šele ko je staro odslužilo ali ko je kaj novega potreboval. Danes je kmetovanje, pa tako tudi obdelovanje zemlje, v domeni strojev. Malo večje kmetije si ni mogoče predstavljati brez traktorja in vsaj nekaj priključkov za delo na njivi, travniku ali v gozdu. In tako, strojno vse obdelujeta tudi Janja in Peter Kukovec iz Okoslavcev v Ščavniški dolini.

Poslej pa bo obdelovanje njune kmetije še lažje in enostavneje, kajti od prve polovice letošnjega junija, so bogatejši za posebni "stroj", ki jima bo bistveno olajšal obdelovanje kmetije, to pa bodo občutili tudi mnogi drugi, ki jim Peter preko strojnega krožka, dela na kmetiji. Zaradi tega niti ne preseneča, da se je na kmetiji Kukovec, kjer je potekal veseli dogodek, zbralo veliko sorodnikov, sosedov, prijateljev in znancev, ki so sledili blagoslovu njihove velike pridobitve. Župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj je namreč opravil blagoslov novega kombajna New Holland CX7.80, z izjemnimi zmogljivostmi. Ob blagoslovu je župnik lastnikom zaželel uspešno delo s tako zahtevnim strojem, ter da bi jim božji blagoslov stal ob strani. Ob pokropitvi kombajna, se je župnik povzpel na vrh kombajna in od tam z višine pokropil prisotne obiskovalce. Naj kot zanimivost omenimo, da je na vrhu dvignjenega voda za transport zrnja plapolala slovenska zastava.

Novi kombajn družine Kukovec, s pripadajočimi priključki, lahko žanje številne poljščine, predvsem žita, kot so: pšenica, rž, ječmen, oves, ajda, proso,... ter seveda tudi koruzo. O novi pridobitvi vzorno urejene kmetije nam je gospodar Peter Kukovec povedal: "Po poklicu sem avtomehanik in sem pred prevzemom posesti bil redno zaposlen. Pred desetimi leti me je dotedanji gospodar kmetije, danes 92-letni Franc Korošak, ki je moj stric, ni imel otrok, povabil da prevzamem kmetijo. Pustil sem službo in se s svojo partnerico posvetil kmetovanju. Smo mešana kmetija, saj redimo živino in pridelujemo poljščine za prodajo. Obdelujemo 30 ha zemlje, od tega 25 lastne. S kombajnom upravljam že 20 let. Moja želja je bila, da nabavim novejšega in zmogljivejšega. To nama je sedaj uspelo. Kombajn bo služil za delo na naši kmetiji, ob tem pa bom opravljal, prek Strojnega krožka Gornja Radgona, usluge tudi drugim kmetovalcem. Ker je to velik finančni zalogaj, sva želela s sopotnico Janjo to pridobitev proslaviti s sosedi, sorodniki in prijatelji. Vesela sva, da se je najinemu vabilo odzvalo tako lepo število obiskovalcev."

Omeniti sicer kaže, da družino, poleg Janje in Petra sestavljajo trije otroci, hčerki Petja in Eva, ter sin Miha, z njimi pa živi tudi že omenjeni stric Franc Korošak.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje