V Lenartu je potekal glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki se je na začetku opravičil veteranom

Prlekija-on.net, nedelja, 28. junij 2020 ob 20:44
Lenart je obiskal tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin

Lenart je obiskal tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin

V soboto, 27. junija dopoldan, so se v Domu kulture Lenart na programsko-volilnem zboru sestali delegati Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Delegate iz vse Slovenije je nagovoril predsednik slovenskih veteranov Ladislav Lipič in med drugim obsodil zadnje dogodke in odnos do vetaranov ter poudaril: "Uvodni del smo izbrali zato, da doživimo tisto, kar si pravzaprav zaslužimo. Da si dvignemo samospoštovanje in da opozorimo slovensko javnost da obstajamo, in da si zaslužimo odnos, ki ni v nasprotju z načeli vseh demokratničnih držav, ki svoje veterane, vojne veterane, ki so se borili za domovino v katerem koli obdobju, spoštujejo in imajo do njih odnos, kot si ga zaslužijo.
Minule dni smo doživeli nekaj, na kar so se številni člani in pa tudi posamezne organizacije oglasile in me opozorile, da je tak odnos, kot smo ga doživeli pred dnevom državnosti nepravičen in ostrejše besede so bile uporabljene, kot je nedostojen
."

Ladislav Lipič:

Zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Ladislav Lipič na zboru Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Zbrane je pozdravil tudi predsednik domačega območnega združenja Lenart Andrej Kocbek, ki se je zahvalil vsem za sodelovanje in zaključil z besedami, da kljub nošenju mask veterani v srcu nosijo vse tisto, kar smo vedno nosili: odkritost, tovarištvo in nudenje pomoči eden drugemu.

Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger je v pozdravnem govoru poudaril, da v Občini Lenart že vrsto let izražajo spoštovanje veteranom in veteranskim organizacijam in dodal: "Kot lokalna skupnost in tudi kot posamezniki smo se takrat, pred tridesetimi leti, odločno vključili v osamosvojitev Slovenije. Ne samo ljudje na plebiscitu ampak tudi posamezniki, ki so takrat bili odgovorni. In prav je, da mi za to vemo, da to spoštujemo, kajti če mi, še posebej veterani, ne boste spoštovali teh dogodkov in tega svojega dela, potem ga zagotovo nihče drug ne bo. Zagotovo se premalo zavedamo tega, kaj se je zgodilo pred 29. letimi."

Opavičilo obrambnega ministra

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki se je na začetku opravičil z besedami: "Iskreno vsem nam čestitam ob tem prazniku, ki pa je kljub temu med vas prinesel nekaj grenkobe. Zato vas prosim, da sprejmete moje iskreno opravičilo, da na državni proslavi niso bili prisotni vaši praporji," in nadaljeval: "Verjamem, da veterani vojne za Slovenijo, ki ste za našo domovino tvegali svoja življenja, razumete in podpirate prizadevanja za dobrobit Slovenske vojske. Naš skupni velik izziv je gotovo tudi vzgoja mladega rodu v domoljubju ter ponosu na naš narod in našo državo. Zahvaljujem se za vaš izjemen trud v tej smeri. Ne glede na to, kakšna bo nadaljnja pot posameznega mladega človeka, je namreč pomembno, da v otroštvu in mladosti osvoji bistveno znanje o našem narodu in naši državi. Domoljubje je zelo prvinska vrednota, ki nas združuje ne glede na posameznikove svetovnonazorske in politične opredelitve. Tudi danes vidimo, da je v spoštovanju korenin svojega in drugih narodov pogoj za uspešno sodelovanje med narodi ter za mirno sožitje na vsem svetu. To pa je temeljni in žal še vedno nedosežen cilj mednarodne skupnosti."

Ob koncu se je zahvalil vsem in čestital prejemnikom odlikovanj ter se še enkrat vrnil k proslavi ob dnevu državnosti: "Spoštovani, z Manevrsko strukturo narodne zaščite spomladi leta 1990 se je dejansko začelo slovensko osamosvajanje na vojaškem področju. In začela je nastajati Slovenska vojska - oborožena sila, ki je predvsem naša. Zato resnično težko razumem ves ta negativen odnos, ki se je morda v družbi vzpostavil vsaj pri delu nekatere družbe, do aktivnosti in dejanj, ki jih počne slovenska vojska. To, kar se je zgodilo na sam večer državne proslave pripadnikom slovenske garde je resnično nesprejemljivo. Vse to, kar so v vojski in pa sami gardi naredili za Slovenijo se kaj takšnega enostavno ne bi smelo zgoditi. Če kdo, potem so oni najmanj krivi za vse tisto, kar se morda v ljudeh kopiči kot nezadovoljstvo in so bili popolnoma po krivici in neupravičeno opsovani in tudi napadeni z raznimi neprimernimi napisi na njihovih vozilih. In to sem kot minister najostreje obsodil in verjamem, da se tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo strinja s tem. To, kar se je zgodilo gardi je nesprejemljivo."

Matej Tonin:

V kulturnem programu so nastopili člani in članice pihalnega orkestra MOL iz Lenarta in pevka Eva Kurnik. Na slovesnosti so zaslužnim članom podelili odlikovanja ZVVS.

Položitev venca
Položitev venca ob spominskem obeležju v mestnem parku v Lenartu

Po končanem slavnostnem delu je delegacija v sestavi predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik območnega združenja ZVVS Lenart Andrej Kocbek in dr. Marjan Toš položila venec ob spominskem obeležju v mestnem parku v Lenartu.

Sprejeli izjavo z apelom "NEHAJTE Z DELITVAMI"

V nadaljevanju so se delagati lotili sprejema poročil o delu v lanskem letu in izvolili so novo vodstvo. Predsednik ZVVS ostaja Ladislav Lipič, za podpredsednike zveze pa so delegati izvolili: Venčeslava Ogrinca, Danijela Božiča, Boža Majcna in Slavka Malešiča

V razpravi so se lotili tudi aktualnih političnih razmer in sprejeli naslednjo izjavo z apelom "NEHAJTE Z DELITVAMI". V izjavi so zapisali: "Veterani vojne za Slovenijo vse bolj zaskrbljeni ugotavljamo, da je politika postala generator delitev, kakršnih v novejši slovenski zgodovini nismo poznali, še več, postala je dejavnik izključevanja vseh in vsakogar, ki niso in ni pripravljen pristati na diktat političnega enoumja. Ta je, kot se vedno bolj izkazuje, zgrajen povsem na modelu, za katerega smo bili doslej prepričani, da pripada neki preteklosti in smo z njim opravili z odločitvijo za demokratično, pluralno skupnost in samostojno državnost. To odločitev smo veterani ubranili v trdnem prepričanju, da se borimo za drugačen, boljši svet, proti avtokraciji in proti zatohlim političnim praksam. Vojni veterani nasprotujemo politizaciji SV, kot naslednice nekdanje Teritorialne obrambe in podpiramo prizadevanja ministra za obrambo za krepitev njene pripravljenosti.
Delitev, kot je ustvarjena, je po prepričanju veteranov vojne za Slovenijo pogubna, za potrditev te teze pa ni treba daleč v zgodovino. Vse kar doživljamo je ta prostor že videl, doživel ... in preživel. In prepričani smo, da bo preživel tudi razmere, kakršnim smo priča zadnje mesece. Veterani vojne za Slovenijo smo se borili za demokratično državo enakopravnih državljank in državljanov, za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin in za vladavino prava. Zato vse novodobne in vse bolj očitne poteze v smeri diktature in vladavine elit, ki nenehno delijo ljudi na vaše in naše in samo poglabljajo narodni razdor, najostreje obsojamo. Zavedajte se, da ste državo Slovenijo dobili le v začasno upravljanje in ne v svojo last. Veterani vojne za Slovenijo tudi obsojamo prisvajanje zaslug za osamosvojitev, ki ni ne delo in še manj last posameznikov, pač pa je naša skupna pridobitev kot krona slovenskega uporništva v 20. stoletju
."

Odgovor Ladislava LIpiča na vprašanje ali je prepozno za urejanje odprtih vprašanj v povezavi z veterani:



Več v Kultura in izobraževanje