Lansko leto eno boljših let v zgodovini poslovanja Mlekarske zadruge Ptuj

Mlekarska zadruga Ptuj beleži tudi zelo pozitiven trend pristopanja novih kmetij iz ostalih slovenskih regij, saj se ji je v letu 2019 pridružilo okoli deset novih proizvajalcev iz ostalih slovenskih regij

Ivan Trunk, sobota, 4. julij 2020 ob 22:20
28. letni občni zbor Mlekarske zadruge Ptuj

28. letni občni zbor Mlekarske zadruge Ptuj

V sredo, 17. junija, so se pridelovalci mleka, zbiralci mleka in člani mlekarske zadruge Ptuj zbrali na 28. letnem občnem zboru zadruge, ki je potekal v restavraciji Pan v Kidričevem. Letos je bil predvideni termin za občni zbor Mlekarske zadruge Ptuj že v sredini marca, vendar je bil takrat odpovedan zaradi pandemije koronavirusa in so ga lahko izpeljali šele zdaj.

Na začetku občnega zbora je Jožef Hajšek, predsednik upravnega odbora Mlekarske zadruge Ptuj pozdravil zbrane na občnem zboru, nato je sledilo imenovanje delovnega predsedstva in branje poročil.

Janko Petrovič, direktor Mlekarske zadruge, je med drugim povedal, da je leto 2019 bilo eno od boljših let v zgodovini poslovanja Mlekarske zadruge. Na trgu surovega mleka v EU, so bili v letu 2019 priča zelo uravnoteženi ponudbi in povpraševanju po surovem mleku, kar je vplivalo na pozitiven trend rasti cen surovega mleka na trgu. Dodatno je leto 2019 na severu Evrope zaznamovala že druga suša zaporedoma, kar je povzročilo dodaten pritisk na ponudbo surovega mleka. Posledično so postopno rasle tudi cene surovega mleka. Konec leta 2019 je cena mleka dosegla vrh, ponudba in povpraševanje pa sta se spet uravnotežila, kar je vplivalo na stabilne pogoje na trgu.

V okviru prodaje surovega mleka je Mlekarska zadruga Ptuj v letu 2019 z doseženim prometom 23,5 mio € in povprečno izplačano ceno 0.349 €/l dosegla najvišji promet in najvišjo odkupno ceno v zgodovini poslovanja zadruge.

Mlekarska zadruga Ptuj beleži tudi zelo pozitiven trend pristopanja novih kmetij iz ostalih slovenskih regij, saj se ji je v letu 2019 pridružilo okoli deset novih proizvajalcev iz ostalih slovenskih regij, kar je še dodatna potrditev, da je model poslovanja in strategija razvoja zadruge zelo dobro naravnana. Za leto 2020 predvidevajo povečanje skupnega prihodka na cca. 28,6 mio €.

Ker je bil letos tudi volilni občni zbor je sledila razrešitev starih organov upravljanja Mlekarske zadruge in izvolitev novega vodstva zadruge. Na koncu občnega zbora so podelili nagrade pridelovalcem mleka, kateri pridelajo največ mleka in pa trem zbiralcem mleka, kateri imajo najlepše urejene zbiralnice.



Več v Gospodarstvo