Policista PP Ptuj prejela medalji policije za hrabrost

Medalji za hrabrost sta prejela tudi policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt, ker sta 4. aprila 2020 junaško posredovala ob požaru večstanovanjske zgradbe in tako preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa sta nevarnosti izpostavila tudi svoje življenje.

Prlekija-on.net, petek, 10. julij 2020 ob 10:42
Aleš Serdt in Sašo Habjanič

Aleš Serdt in Sašo Habjanič

Na osrednji slovesnosti ob prazniku policije ob koncu junija, so se v Policijski akademiji v Tacnu spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države. Osvetlili so poslanstvo, ki se v vseh teh letih ni spremenilo, saj je poglavitna skrb še vedno skrb za varnost ljudi. Ob tej priložnosti so najzaslužnejšim posameznikom podelili najvišja priznanja policije.

Za pogumna dejanja so 51 prejemnikom podelili medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Prejelo jih je 29 policistov in 22 občanov, ki so v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Medalji za hrabrost sta prejela tudi policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt, ker sta 4. aprila 2020 junaško posredovala ob požaru večstanovanjske zgradbe in tako preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa sta nevarnosti izpostavila tudi svoje življenje.

Stanovalce so morali evakuirati, foto: 112 Ptuj

Neznanec v bloku zakuril papir in karton, stanovalce so morali evakuirati


Kaj se je dogajalo zgodaj zjutraj 4. aprila?

Policista Policijske postaje Ptuj Sašo Habjanič in Aleš Serdt sta bila zgodaj zjutraj 4. aprila 2020 poslana na Kidričevo, kjer je gorela večstanovanjska zgradba. Po stopnišču sta se povzpela do prvega nadstropja, iz katerega se je vil gost črn dim. Gorelo je na koncu hodnika, pred vhodnimi vrati. Policist Habjanič je stekel do službenega vozila po gasilni aparat in se hitro vrnil nazaj, da bi lahko njegov kolega Serdt, ki je tudi član prostovoljnega gasilskega društva, takoj začel gasiti.

Zaradi močnega dima se je ulegel na tla in se po vseh štirih splazil v hodnik z gasilnim aparatom v roki. Policist Habjanič ga je takrat s hojo v počepu spremljal in s svetilko svetil pred njim, da ne bi izgubil orientacije. Ker jima je zmanjkovalo zraka, sta se vrnila pred blok, kjer sta opazila, da še vedno gori. Zajela sta zrak in se na ta način še enkrat vrnila na hodnik in pogasila ogenj. V tistem času so pred blok prispeli tudi gasilci, ki so nad kuriščem odprli okno, skozenj na dvorišče odvrgli gorljive stvari in jih polili z vodo. V notranjosti so še pogasili pogorišče ter na hodnik prinesli ventilator in prepihali stanovanjski blok.

V tem času pa je policist Habjanič odhitel do zunanjega okna stanovanja, pred katerim je gorelo, in skozi odprto okno v notranjosti opazil dve ženski. Svetoval jima je, naj se zadržujeta čim bližje oknu, da se ne bosta zastrupili z dimom.

V opisani nevarni situaciji sta pogumna policista Sašo Habjanič in Aleš Serdt nedvomno preprečila nastanek morebitnih hujših posledic, pri čemer sta veliki nevarnosti izpostavila tudi svoji življenji, zato se jima podeljuje medalji policije za hrabrost.

Na PU Maribor smo še posebej ponosni na letošnja edina prejemnika medalje za hrabrost, policista Policijske postaje...

Objavil/a Policijska uprava Maribor / Police Directorate Maribor dne Petek, 10. julij 2020


Več v Kultura in izobraževanje