Kljub nezaželenosti v ormoški občini, varda tam napoveduje svoj tabor

Sprejeti sklep OS Občine Ormož so označili kot »protizakonsko in protiustavno delovanje«, odzvali pa so se tudi na nedavne navedbe, da naj bi varda v Ormožu nadlegovala turiste.

Prlekija-on.net, nedelja, 12. julij 2020 ob 20:49
Varda je ormoški občini po sklepu občinskega sveta nezaželena

Varda je ormoški občini po sklepu občinskega sveta nezaželena

Poročali smo že, da je Občinski svet Občine Ormož na zadnji seji obravnaval predlog največje nestrankarske svetniške skupine Gradimo prihodnost skupaj (GPS) o delovanju Štajerske varde na območju ormoške občine. Soglasno, s šestnajstimi glasovi za in nobenim proti, so izglasovali sklep, s katerim družno obsojajo delovanje Štajerske varde in drugih podobnih skupin na območju občine Ormož ter hkrati pozivajo vlado in pristojne institucije, da nemudoma ukrepajo. S tem so postali tudi prva občina v Republiki Sloveniji, ki je javno s sklepom izrekla negostoljubnost vardi in podobnim skupinam.

Povod v vse skupaj je bilo dogajanje ob koncu februarja, ko naj bi pripadniki Štajerske varde na Kogu na območju tamkajšnjega kampa Templjarjevo posestvo motili posest na turističnih objektih. Dogodek je "nadaljevanje" nato dobil tudi na družbenih omrežjih, lastnik kampa pa je nato dogodek prijavil policiji, kjer so naredili uradni zaznamek ter pojasnili, da je zadeva zrela zgolj za civilno tožbo za motenje posesti.

Med ormoškimi vinogradi si ne želijo varde

Soglasno proti delovanju Štajerske varde in drugih podobnih skupin na območju občine Ormož


Omenjeni sklep je zaenkrat sicer simboličen. Da bi vardo resnično lahko pregnali s svojega območja, bii pristojne državne institucije morale sprejeti ustrezno zakonodajo, s katero bi dejansko lahko dosegli učinek.

»Protizakonsko in protiustavno delovanje«

Po sprejetju sklepa so se odzvali tudi v vardi, kjer so zapisali, da se je politična opcija, ki vodi občino Ormož, zapletla v protizakonsko in protiustavno delovanje. "Takšne ljudi bo potrebno sodno obravnavati, saj predstavljajo grožnjo ustavni ureditvi RS, saj izvjajajo diskriminacijo. Nihče ne more prepovedati delovanje določenih skupin glede na njihovo prepričanje ali stila oblačenja, kadar ti ne počnejo ničesar nezakonitega," so med drugim zapisali ter napovedali, da bo Štajerska varda to poletje organizirala tabor na območju občine Ormož. "Vabljeni vsi svetniki, da se preizkusijo v znanjih in veščinah iz obrambe in varnosti. Vabljeni bi bili tudi policisti, vendar kdor je pripadnik bilokatere Deželne varde, ne more biti pripadnik Policije ali Slovenske vojske," so še zapisali ter dodali, da srčno upajo, "da se ne bodo takšnih diskriminatornih in kriminalnih odlokov spomnili še v kaki drugi občini, kjer poteka na veliko trgovina z belim blagom in z ostalimi ilegalnimi stvarmi".

V ormoški občini so se medtem pojavili grafiti "Varda", "Varda SLO" in podobno, popisana je bila tudi prometna signalizacija v naselju Mihovci pri Veliki Nedelji, o čemer so bili policisti obveščeni prejšnjo soboto.

Ko pac varda ni dobrodosla povedo table in narod svoje. Jaz to vidim kot podporo vardom. Bo treba hitro spodaj ali zgoraj dopisat z svetniskim sijom stop ali kako naj razumem tole.

Objavil/a Vlado Čehič dne Sobota, 04. julij 2020
Objavil/a GPS - Gradimo Prihodnost Skupaj dne Nedelja, 05. julij 2020

V Ormožu naj bi nadlegovali turista, ki pa tega policistom ni naznanil

V oddaji 24ur na Pop TV pa so ob tem poročali celo, da naj bi pripadniki varde v Ormožu po sprejetem sklepu občinskega sveta nadlegovali turiste ter jih ustavljali in zasliševali, kako so prišli v državo. Eden izmed predstavnikov liste GPS je za televizijo povedal, da naj bi pripadnika varde nadlegovala turista iz Francije, ki je pešačil skozi mesto. Policisti so bili obveščeni o gibanju sumljive osebe v Ormožu, kjer je patrulja s kraja poročala, da gre za državljana Francije, kateri peš potuje po Sloveniji in je namenjen na Madžarsko. Po poročanju 24ur pa turist v pogovoru s policisti ni navajal nobenega nadlegovanja, vznemirjanja ali druge kršitve zoper njega. Več pa v prispevku 24ur.

Varda nadlegovala turista?

Občina Ormož je s posebnim sklepom izrekla negostoljubnost zloglasni vardi. A njeni pripadniki v Ormožu sedaj nadlegujejo turiste, jih ustavljajo in zaslišujejo, kako so prišli v državo. Po občini so se pojavili tudi grafiti "slovenska varda", občinske svetnike pa predvsem po družbenih omrežjih obtožujejo, da "skrivajo ilegalne prebežnike".

Objavil/a 24ur dne Nedelja, 05. julij 2020

»Zlonamerno podtikanje, širjenje sovraštva in zavajanje javnosti glede varde«

V ponedeljek se je na poročanja medijev o domnevnem nadlegovanju turistov odzvala tudi sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar, ki je ob tem podala daljšo izjavo in njihov pogled na vso dogajanje, kjer trdijo, "da je več kot očitno, da gre za zlonamerno podtikanje, širjenje sovraštva in zavajanje javnosti glede varde." Celotno izjavo najdete tukaj.

Ormož

Policisti obveščeni o gibanju sumljive osebe v Ormožu




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Črna kronika