S kolesi po Razlagovi poti

Kolesarjenje po Razlagovi poti spada v sklop praznovanja Kremplovega leta

Branko Košti, ponedeljek, 20. julij 2020 ob 18:42
Kolesarjenje po Razlagovi poti

Kolesarjenje po Razlagovi poti

Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja je leto 2020 razglasilo za Kremplovo leto, v spomin na, pred 230 leti rojenega, pripovednika, pisatelja, pesnika, zgodovinarja in velikega rodoljuba, Antona Krempla, ki je zadnja leta svojega življenja služboval kot župnik pri Mali Nedelji in je na malonedeljskem pokopališču tudi pokopan.

V okviru praznovanja Kremplovega leta je kulturno društvo, skupaj z ostalimi društvi iz KS Radoslavci in KS Mala Nedelja ter tudi obema krajevnima skupnostima, načrtovalo številne dogodke v čast in spomin velikemu rojaku, vendar je epidemija preprečila izvedbo večine le teh, saj ni bilo mogoče zadostiti zahtevanim ukrepom za zajezitev epidemije.

Med načrtovanimi dogodki, ki ga je bilo glede na epidemiološko situacijo in sam način izvedbe (na kolesih in v naravi), mogoče varno izvesti, je bilo tudi Kolesarjenje po Razlagovi poti, s katerim že nekaj let zapovrstjo počastijo spomin na še enega velikega rojaka, dr. Jakoba Radoslava Razlaga, slovenskega pisatelja, pesnika in politika, rojenega 12. januarja 1826 v Radoslavcih, dan njegove smrti (5. junij) pa so si v KS Radoslavci izbrali za svoj krajevni praznik.

Tako se je v soboto, 19. julija, zgodaj dopoldne skupina kolesark in kolesarjev zbrala pred spomenikom dr. Jakoba Radoslava Razlaga pri stari osnovni šoli v Mali Nedelji in se, po pozdravnem nagovoru predsednice kulturnega društva Liljane Peršak, odpeljala proti Radoslavcem, kjer jih je pri spominskem obeležju na kraju, kjer je nekoč stala Razlagova rojstna hiša, pričakala večja skupine kolesarjev in predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf. Po recitaciji ljubiteljskega pesnika Ludvika Rudolfa, ki je svojo pesem posvetil Razlagu, so položili venec k spominskemu obeležju, udeleženci pa so prejeli bon za brezplačno kavo ali čaj v slaščičarni FLO Cukeraj Ljutomer. Pred nadaljevanjem poti v Ljutomer so se pri Tomaničevih okrepčali s sladkimi palačinkami in kavo.

Naslednji cilj kolesarjev je bil ljutomerski Glavni trg, kjer stoji doprsni kip Jakoba Radoslava Razlaga, pred katerim je nekaj pesmi recitiral Ludvik Rudolf, pred povratkom domov pa so zavili še v park 1. Slovenskega tabora, kjer se je z recitacijami predstavila ljubiteljska pesnica Milica Zmazek.



Več v Družabno