Štorklje si ponovno spletajo gnezdo

Samec in samica štorklje si, po uničenem gnezdu v Odrancih, v Beltincih ponovno spletata gnezdo

Prlekija-on.net, nedelja, 26. julij 2020 ob 19:46
Štorklje v Beltincih

Štorklje v Beltincih

Kmalu bo prišel čas, ko bo morala jata štorkelj, ki je spomladi priletela v svoja spletena gnezda na dimnikih in električnih drogovih, spet zapustiti kraje ob reki Muri in se vrniti v toplo Afriško celino. V domala vseh gnezdih so v teh dneh že zrasle mlade štorklje, ki bodo skupaj s svojimi »starši« in ostalimi štorkljami zapustile domove v pokrajini ob Muri.

Pred časom je eno od gnezd, ki je tehtalo 700 kg v Občini Odranci padlo na tla. V njem so bile tri mlade štorklje, ki so na žalost poginile. Starejše štorklje so bile medtem na travniku in iskale hrano za mladiče. Tako sta dve štorklji, samica in samec, ostali brez »doma« in sta si novega poiskali v Beltincih.

Ker pa še ni prišel čas selitve štorkelj, sta si, po mnenju domačinov, v Ulici Štefana Kovača v Beltincih v teh dneh začeli na novo spletati gnezdo iz šibja in drugega naravnega materiala. Najraje si material za gnezdo nabirata v zgodnjih jutranjih urah. Spletanje gnezda je namreč za samico in samca dolgotrajno opravilo, saj namreč vse opravljata s kljunom. Za občane vasi Beltinci, predvsem za prebivalce Ulice Štefana Kovača je to nekaj posebnega, kajti doslej na tem električnem drogu še ni bilo spleteno štorkljino gnezdo.

V neposredni bližini je trgovina Železnina Mercator, kjer se zadržuje veliko ljudi, ki si beltinsko posebnost z velikim zanimanjem ogleduje. Občudujejo samico in samca, ki si pridno pleteta nov dom. Vprašanje je, če bosta gnezdo do selitve spletla, če ne pa bosta delo nadaljevala prihodnjo pomlad, ko se bosta prav gotovo vrnila nazaj v svoje spleteno gnezdo. Posnetek smo naredili v petek, 3. julija, ko se je gnezdo komaj začelo spletati. Res gre za pravo presenečenje in dokaz, da tudi štorklje in druge prosto živeče živali, tako kot človek, potrebujejo varen in topel dom.

Jože Žerdin



Več v Narava