Pobuda, da bi tudi Hrvaško razdelili na varna in manj varna COVID-19 območja

Damjan Bogdan, ljutomerski občinski svetnik, je podal pobudo, da bi se podobno, kot s Španijo, naredilo s Hrvaško. Prepričan je, da trenutno klasificiranje celotne Hrvaške s strani države hudo greni življenje prebivalcem obmejnih krajev Pomurja in Podravja, kakor tudi prebivalcem COVID-19 varne Medžimurske in Varaždinske županije.

Prlekija-on.net, torek, 4. avgust 2020 ob 19:111
Bogdan je prepričan, da trenutno klasificiranje celotne Hrvaške s strani države hudo greni življenje prebivalcem obmejnih krajev

Bogdan je prepričan, da trenutno klasificiranje celotne Hrvaške s strani države hudo greni življenje prebivalcem obmejnih krajev

Vlada Republike Slovenije se je pred dnevi seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah in Oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitev kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na podlagi tega je vlada izdala nove sezname, t.i. zelen, rumen in rdeč seznam držav. Ob tem so Španijo, ki je pred tem bila v celoti na zelenem seznamu, razdelili na administrativne enote, kjer se upošteva epidemiološka slika in na podlagi tega je pet administrativnih enot Španije pristalo na rdečem (Valencija, Baskija, Katalonija, Navarra in Aragonija), pet pa na zelenem seznamu (Ceuta, Melilla, Asturija, Galicija in Kanarski otoki).

Damjan Bogdan, ljutomerski občinski svetnik, je ob tem podal pobudo, da bi se podobno naredilo s sosednjo Hrvaško, katera je v celoti na rumenem seznamu. Po njegovem mnenju bi Medžimurska županija, na katero naši kraji neposredno mejijo in ima izredno dobro epidemiološko sliko ter Varaždinska županija, ki ima ugodno epidemiološko sliko, lahko uvrstili na zeleni seznam, tako kot to velja za dele Španije. "Moja pobuda je nastala po tem, ko je prejšnji teden Španijo naša država razdelila na varna in nevarna področja, Hrvaške pa ne, kljub temu, da na primer v Medžimurski županiji ni nobenega pozitivnega primera," nam je ob tem povedal Bogdan.

Vse spremembe začnejo veljati 31. julija 2020

Spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav


Nove spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav. Španija je po novem razdeljena na administrativne enote, ki so na...

Objavil/a Damjan Bogdan dne Četrtek, 30. julij 2020

Prepričan je, da trenutno klasificiranje celotne Hrvaške s strani države hudo greni življenje prebivalcem obmejnih krajev Pomurja in Podravja, kakor tudi prebivalcem COVID-19 varne Medžimurske in Varaždinske županije. "Povzroča se velika nepotrebna škoda našemu gospodarstvu in turizmu," je zapisal v pobudi, ki jo je javno objavil na svojem Facebook profilu ter dodal: "Odločevalci v Ljubljani! Odločajte se življenjsko, predvsem pa v korist ljudi in gospodarstva."

Kot nam je še ob tem povedal Bogdan, je v zvezi s tem kontaktiral tudi poslanca DZ RS Jožefa Horvata, ki je njegovo pobudo podprl. Pobudo je podprl tudi župan obmejne Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki je povedal, da bo tudi sam o tem seznanil vlado in Ministrstvo za notranje zadeve. "Pobudo absolutno podpiram, ker so se stvari prestopanja čez mejo bolj zakomplicirale kot je to bilo prej v izrednih razmerah. Primer: sin ne more na obisk k bolnemu očetu, rabi sveže potrdilo, da ni covid pozitiven, tudi, če bi šlo za pogreb, ne more mu priti pomagat pri nujnih opravilih ipd.," pa se je ob tem na pobudo odzval župan.

Španijo je slovenska vlada pred tednom razdelila na administrativne enote, ki so covid19 varne in tiste manj varne....

Objavil/a Damjan Bogdan dne Torek, 04. avgust 2020


Več v Gospodarstvo