Po kometu, bomo sedaj lahko opazovali še delce (drugega) kometa, roj Perzeidov

Letos je vrhunec roja ta teden iz srede na četrtek, ko lahko vidimo tudi več kot 60 meteorjev na uro.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. avgust 2020 ob 20:07
Perzeidi

Perzeidi

Letošnje poletje smo že "navajeni", da gledamo v večerno ali jutranje nebo, saj smo pred kratkim lahko opazovali enkraten dogodek pojava kometa Neowise. Tega sedaj več ne vidimo, bomo pa v naslednjih dneh imeli spet dober razlog, da pogledamo kaj se dogaja nad našo glavo.

Vsako leto med 17. julijem in 24. avgustom namreč lahko na večernem (ali jutranjem) nebu opazujemo roj meteorjev Perzeidov. Vrhunec roja je sicer zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči, največ utrinkov na nebu pa je vidnih iz 12. na 13. avgust, v glavnem na severni polobli. Ko roj doseže svoj vrhunec, lahko vidimo več kot 60 meteorjev na uro.

Komet Neowise nad slovensko Obalo

Ponovno šele čez 6 tisoč let: Komet Neowise na našem nebu


Letos je torej vrhunec ta teden iz srede na četrtek. Vreme za opazovanje zaenkrat sicer ni najbolj idealno, saj se od torka naprej napoveduje spremenljivo oblačno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami. V primeru jasnega vremena bodo pogoji ugodni, saj večernega neba ne bo motila Luna.

Perzeidi
Radiant (točka iz katere prihajajo Perzeidi) v ozvezdju Perzeja, vir: astronomska-revija-spika.si

Starševsko telo (izvorni komet) je komet Swift-Tuttle, ki ima obhodno dobo okoli 133 let. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj, je starih okoli tisoč let. Obstaja pa tudi mlajši pramen prahu, ki je izparel iz kometa v letu 1865. Meteorji, ki izvirajo iz tega pramena, dajejo močnejši roj. Pri tem torej gre za delce kometa Swift-Tuttle, ki jih je ta odvrgel ob svojem obhodu, ki se zgodi na približno vsakih 133 let.

Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu, število meteorjev pa narašča vse do jutra.Več v Narava