Ministrica si je na območju Ormoža ogledala škodo po neurju na nekaterih kmetijah in se udeležila okrogle mize

»Po uradnih podatkih o škodi bomo čim hitreje priskočili prizadetim na pomoč. Dolgoročno bo potrebno vlagati v preventivne ukrepe. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano razvijamo tudi idejo o ustanovitvi vzajemnega sklada za škodne dogodke,« je med drugim povedala ministrica.

Prlekija-on.net, sreda, 16. september 2020 ob 16:37
Ministrica na ogledu kmetijske proizvodnje, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica na ogledu kmetijske proizvodnje, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, je v Centru starejših občanov v Ormožu obiskala stanovalce in se z vodstvom doma pogovorila o izgubah hrane in odpadni hrani. 29. septembra letos prvič obeležujemo Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanju se bo aktivno pridružil tudi CSO Ormož. V nadaljevanju je ministrica obiskala več kmetij na Ormoškem - mladega prevzemnika kmetij, si ogledala posledice neurja in povzročeno škodo, na koncu pa sodelovala na okrogli mizi, kjer so predstavili podatke o škodi na kmetijski proizvodnji po neurju ter nakazali možnosti pomoči prizadetim.

Ministrica na ogledu škode v vinogradu, foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Samo na ormoškem območju poškodovanih okoli 600 hektarjev površin, največ v vinogradih


29. septembra bomo obeležili Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Letos se nam bodo...

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Sreda, 16. september 2020

Uvesti dobro prakso zmanjševanja izgub in odpadkov hrane

Tema pogovora v centru starejših med ministrico in vodstvom je bila preverjanje možnih rešitev za preprečevanje izgubljene, odpadne hrane. Hrana se lahko izgubi ali zavrže na vseh stopnjah verige preskrbe s hrano - tudi med pripravo obrokov v obratih množične prehrane. Potrebno je učinkovito ozaveščanje in predano izboljšanje dosedanje prakse, ki bi zmanjševala količine odpadne hrane. Vodstvo CSO Ormož, se tega izziva dobro zaveda, zato bodo pri obeleževanju Mednarodnega dne ozaveščenosti o izgubah hrane aktivno sodelovali in skušali uvesti dobro prakso zmanjševanja izgub in odpadkov hrane.

V nadaljevanju je ministrica obiskala kmetijo Roman Meško, ki jo je prevzel mladi prevzemnik, ukvarja pa se z rejo piščancev, goveda in pridelavo česna. Posledice neurja in škodo, ki jo je povzročilo, si je ministrica ogledala na dveh kmetijah - pridelavo zelenjave na kmetiji Slavek Venta in kmetijo Kralj Ludvik. Ob tem je poudarila: "Po uradnih podatkih o škodi bomo čim hitreje priskočili prizadetim na pomoč. Dolgoročno bo potrebno vlagati v preventivne ukrepe. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano razvijamo tudi idejo o ustanovitvi vzajemnega sklada za škodne dogodke."

Ogled lokacije nekdanje Tovarne sladkorja Ormož

Po ogledu kmetij si je ministrica ogledala staro lokacijo nekdanje Tovarne sladkorja v Ormožu in obiskala podjetje Verus vinogradi. Na obisku TSO je pogovor stekel tudi z županom občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom. Strinjali so se, da je območje izrazito kmetijska regija, smiselno je razmišljati o živilsko pridelovalni industriji, skladiščnih kapacitetah ali distribucijskih centrih, saj je distribucijski center skupaj z živilsko pridelovalno industrijo v tej regiji nujno potreben. Tudi vizija Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je usmerjena k podpori tovrstnih projektov.

[Tovarna sladkorja Ormož] Na obisku Tovarne sladkorja Ormož, je pogovor stekel tudi z županom občine Ormož, g....

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Sreda, 16. september 2020

Predstavili podatke o škodi ter nakazali možnosti pomoči

Popoldne se je ministrica udeležila okrogle mize: »Škoda v kmetijstvu v letu 2020 in možnosti odprave posledic«, ki jo je organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija (KGZS) Območna enota Ptuj in KGZS Zavod Ptuj. Na okrogli mizi so predstavili podatke o škodi na kmetijski proizvodnji po neurju in toči ter nakazali možnosti pomoči. Za območje so že zagotovili 250 tisoč evrov humanitarne pomoči za prve potrebe in sanacije. Tudi dolgoročno bo potrebno vlagati v preventivne ukrepe. Kaže se tudi vse večja potreba po združevanju, na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano pa razvijajo tudi idejo o ustanovitvi vzajemnega sklada za škodne dogodke.

[REGIJSKI OBISK ORMOŽA] V drugem delu obiska območja Ormoža sem obiskala: mladega prevzemnika kmetije, ki se ukvarja...

Objavil/a Aleksandra Pivec dne Sreda, 16. september 2020
Na območju občine Ormož je škoda velika, foto: PGD Ivanjkovci

Pomoč prizadetim v neurjih na območju Ormoža z okolico v višini 250 tisoč evrov




Več v Gospodarstvo