ŽPZ Kombinat

ŽPZ Kombinat

Na predvečer 66. obletnice osvoboditve Prekmurja izpod okupacije (4. aprila 1945) je v Murski Soboti gostoval Ženski pevski zbor Kombinat iz Ljubljane, ki je v goste povabil še Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Med potjo v prekmursko prestolnico se je 60 pevk ustavilo za koncert še v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci.


Zbranim stanovalkam in stanovalcem ter drugim obiskovalcem in gostom so zapele kar na domski terasi, kajti same so zapisale naslednje: »Ker nas prestolnica in zahodna Slovenija že dobro poznata, smo se odločile, da naše pesmi odpeljemo v kraje, kjer doslej še nismo pele. Nismo zbor, ki poje v gala dvoranah – predvsem si želimo pesmi upora in njihovo sporočilo pripeljati čim bližje ljudem: včasih je to ulica, drugič kulturni dom v kakšni majhni vasici ali nova velika dvorana v kraju, kjer nas še ne poznajo.« Tokrat je torej to bila terasa DOSOR-ja.

Zapele so pod dirigentskim vodstvom Mateje Mavri, spremljali pa so jih na instrumentih: Branko Smerdelj z mandolino, Robert Slanič s kitaro in Miran Pečenik s harmoniko. Občinstvo je lahko poslušalo deset pesmi (pesmi upora, revolucionarne in partizanske pesmi), k tem pa so za konec dodale še pesem »Na juriš« po želji občinstva, ki jih je nagradilo z gromkim aplavzom.
Sicer pa je njihov credo: »Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne  membrane, z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi.« To so potrdile pevke s svojim nastopom in v zadovoljstvo stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja bo na njihov koncert ostal lep spomin.

Morda vas zanima tudi

Komentarji (1)

Lokalni komentarji so bili aktivni do decembra 2016. Od takrat naprej je možno komentirati le še preko Facebooka.
  1. Jernej
    nedelja, 3. april 2011 ob 08:07

    Pionir lepo lepo

Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.