Knjižnica Ormož gostila prleškega kantavtorja Tadeja Vesenjaka

Tadej zase pravi, da piše, ustvarja in misli v prleščini. Kritiki pa ugotavljajo, da ima redek dar, da iz najpreprostejših prvin stke najčudovitejšo poetiko in jo kot kantavtor izvede tako, da mu verjameš.

Prlekija-on.net, petek, 25. september 2020 ob 15:30
Tadej Vesenjak na letni terasi Knjižnice Ormož

Tadej Vesenjak na letni terasi Knjižnice Ormož

V četrtek, 24. septembra, se je, v večernih urah, na letni terasi Knjižnice Ormož odvil »kulturnozabavnoprleškidogodek« Spet doma, na katerem smo prisluhnili prleškemu kantavtorju Tadeju Vesenjaku.

Tadej Vesenjak, rojen leta 1978, je otroštvo preživel v Veliki Nedelji. Ko je bil star 18 let je na kitari potegnil prvi akord in od takrat je glasba njegova ljubezen, je njegov hobi, v katerega vlaga veliko truda, energije, razmisleka in časa. Čeprav se ga je prijel sloves, da je najglasnejši Prlek med kantavtorji in najbolj prleški kantavtor med Prleki, ne živi več v Prlekiji, ampak se je že v času študija preselil v Maribor in ugotovil, da mu mestno življenje ustreza, ker ima rad prepih ljudi okoli sebe in večjo kulturno ponudbo. Ko je tam dobil službo, se je odločil, da bo ostal in si je v Mariboru tudi ustvaril družino.

Tadej zase pravi, da piše, ustvarja in misli v prleščini. Kritiki pa ugotavljajo, da ima redek dar, da iz najpreprostejših prvin stke najčudovitejšo poetiko in jo kot kantavtor izvede tako, da mu verjameš. Njegova glasba je mešanica folka in bluesa z močnim rockovskim pridihom in občasnimi reggae izpadi, njegova besedila pa so kritična, izpovedna ter iskrena. Prevevajo jih čustva, ki so včasih romantična, včasih otožna, humorna, jezna, cinična ... takšna, kot je življenje in takšna, kot je on sam.

Veseli nas, da je postal dobro prepoznaven in cenjen kantavtor v Sloveniji, in širi lepote našega narečja. Čestitamo mu za vse osvojene nagrade. Je namreč kar šestkratni nagrajenec KantFesta, dvakrat pa je nastopil tudi na festivalu šansona La vie en rose, ki ga vodi Vita Mavrič. Leta 2007 je bil gost v priznani oddaji Jureta Longyka Izštekani. Nastopa na državnih proslavah, v zaporih in povsod vmes. Do sedaj je pri Založbi Pivec izdal dva albuma: Samo mrtve ribe plavajo s tokom (2008) in Naša dejanja odmevajo v večnost (2014).
Občasno preseneti tudi s projekti, kot je trio Tadej Vesenjak Banda, prleški kabaret Kisla žüpa v sodelovanju s prleškim pesnikom Markom Kočarjem, Bontonijada z bontonologom Sašo Županekom in seveda nastopa.

Marijana Korotaj in Jana Petek, 
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje